Србија и Албанија предлажу заједничке пројекте за ЕУ фондове

srb albanija

Србија и Албанија предложиће представницима Европске уније заједничке приоритетне пројекте које је могуће реализовати из фондова ЕУ намењених западном Балкану, најавио је данас државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Дејан Трифуновић.

 

Усагласили смо пројекте и Србија и Албанија ће, као приоритетне, предложити реализацију два путна правца и четири инфраструктурна пројекта у области железничког транспорта, рекао је Трифуновић за ТВ Пинк.

Он је напоменуо да ресорна министарства две земље од јануара спроводе тај договор између премијера две земље Александра Вучића и Едија Раме и да су до сада одржана четири састанка радних група.

Све то је, како је истакао, део Берлинског процеса који ће имати наставак у августу у Бечу, где ће Србија и Албанија јасно предложити своје приоритете ЕУ, која је дефинисала инвестициони пакет за земље региона од 2015. до 2020.

Циљ је да привучемо те инвестиције и да повежемо регион и решимо проблеме обичних људи, казао је Трифуновић и додао да ЕУ блаконаклоно гледа на тај договор.

Говорећи о реструктурирању Железница Србије, Тифуновић је најавио да ће до 1. јула бити формирана четри нова предузећа, односно посебно предузеће за транспорт робе, путника и инфраструктуру, а постојаће и предузеће Железница АД.

Он је напоменуо да је прошле године направљена подлога за реформисање Железница Србије, а да је ове године почела реализација плана од девет тачака.

Реструктурирање Железница ће трајати три године, јер је то велики систем од око 18.000 запослених, за који држава годишње издваја око 100 милиона евра, истакао је Трифуновић.

Железнице ће доживети рационалну промену и реструктурирање ће бити спроведено коначно, јер раније није било воље и знања да се то заврши, казао је Трифуновић.

(Танјуг)