Капетан Драган: Убиће ме у Хрватској ако ме Аустралија изручи Загребу

dragan kap.

ВЕЋ девету годину Драган Васиљковић, Капетан Драган, по захтеву Хрватске седи у аустралијском притвору. Тренутно се бори да не буде изручен Хрватској, јер ће га, тврди, тамо убити. Позива, из сиднејског притвора, хрватско правосуђе да пошаље своје судије у Аустралију и тамо га испитају. Специјално за „Новости“ објашњава:

– Шведска од Енглеске тражи Џулијана Асанжа и испитаће га у Лондону. Србија, која тражи Тихомира Пурду за ратне злочине, испитала га је у Сарајеву. Ако Асанж и Пурда могу да буду саслушани у Лондону односно Сарајеву, позивам Хрватску да мене салуша у Сиднеју!

 

Аустралијско правосуђе оклева да изврши одлуку о екстрадицији Капетана Драгана, донесену још 2010. године. А Васиљковић има последњу шансу – жалбу Врховном суду и обарање пресуде.

– У току је жалбени поступак на Врховном суду против решења Федералног суда о мом изручењу Загребу. Ја сам недужан политички затвореник Аустралије и особа која је дискриминисана, чија су људских права погажена. Нико ме није саслушао и нико није доказао хрватску оптужницу против мене за наводно почињене ратне злочине. Зато позивам Хрвате да ме саслушају у Синдеју. Нека хрватске судије дођу код мене у затвор да ме виде живог, да чују моје сведочење, а уједно да виде и Аустралију – поручује Капетан Драган, који је свој захтев упутио и аустралијском правосуђу.

Како „Новости“ незванично сазнају, Аустралија још није одговорила на службени предлог Министарства правде Србије, који је министар Никола Селаковић послао свом аустралијском колеги министру Мајклу Кинену. У њему се предлаже да Аустралија не изручује Драгана Васиљковића Хрватској, већ да се омогући његово суђење у Србији. Уосталом, Велика Британија слично је поступила у случају Милана Шпановића, коме је суђено у Србији.

Аустралија Васиљковића годинама држи у самици у затвору Паркли као да је најокорелији криминалац, а да притом није утврђивала његову евентуалну кривицу. У притвору га посећују његова супруга Нада, брат Кића, најближа родбина и пријатељи.

ПРОСЛАВИО 60. РОЂЕНДАН

Капетан Драган је недавно, у добром расположењу, прославио свој 60. рођендан. Чита техничку литературу, свира на гитари и понекад – запева.

(Вечерње новости)