У Добоју одржан протест против одлуке градске власти да се град прикључи „Заједници турских општина“

Odbornici-Doboj

Добој – Предсједник Предсједништва Борачке организације Добој Зоран Бијелић поручио је у петак са протестног скупа да градоначелник Обрен Петровић мора да поднесе оставку, наводећи да ће у супротном покренути акцију прикупљања потписа за његов опозив.

Протесте, којима је у Градском парку у Добоју присуствовало око 2.000 учесника, организовала је добојска борачка организација, јер локална власт није поништила одлуку о приступању Добоја Заједници општина турског свијета. Ту одлуку донијела је недавно Скупштина града Добој и изазвала гњев борачке популације и осталих грађана.

Протестно окупљање, које је протекло на миран и достојанствен начин, почело је минутом ћутања за борце који су дали живот за одбрану Добоја и РС. Настављено је интонирањем химне те полагањем вијенаца на обиљеженом мјесту у Градском парку на којем борци инсистирају да буде изграђено централно спомен-обиљежје.

Бијелић је поручио да је од 20. марта Добој слободан град.

– Ово је наша посљедња порука и надамо се да ово окупљање није било узалудно. Од данашњег дана ми мислимо да ће градоначелник поднијети оставку. Не буде ли то урадио, покрећемо акцију прикупљања потписа грађана, што је легалан и законит начин да Петровић оде са власти – казао је Бијелић.

Он је рекао да је сваки коментар срамне одлуке о приступању Добоја Заједници општина турског свијета сувишан.

– Какво географско, историјско и културно повезивање? Зар да прихватимо потпис твој, градоначелниче, када ни свом шоферу, који те је возио, ниси објаснио шта си потписао, а камоли грађанима Добоја? Ми одлуку не прихватамо шта год ти урадио – поручио је Бијелић.

Предсједник Скупштине Борачке организације Добој Миладинко Ковачевић казао је да су борци присиљени да на овакав начин искажу незадовољство, јер нису имали могућност да за столом ријеше проблеме.

– Наше активности нису усмјерене ни против кога. Немамо намјеру да омаловажавамо било којег грађанина, укључујући и суграђане друге националности, што нам стављају у уста. Добој је демократски град, гдје имају право сви грађани, али нема нико право да нам каже: „Браћо Срби, ви сте мањина“ – нагласио је Ковачевић.

Он је одбацио и оптужбе скупштинске већине која је донијела спорну одлуку да су пали под утицај политике.

– Зар је политика што тражимо да у централном парку буде изграђен споменик борцима који су дали животе, а по чијим костима они газе. Ми смо чланови Борачке организације, која је дужна да брине о тековинама борбе за слободу и о ономе за шта су наши најмилији полагали животе – рекао је Ковачевић.

Протест су подржала и дјеца погинулих бораца, међу којима је био и Александар Љубоје.

– Тужан сам јер ни 20 година након завршетка рата наши очеви, који су дали животе за одбрану Добоја и РС, немају достојно спомен-обиљежје – истакао је Љубоје наводећи да локална власт очигледно има друге приоритете.

Контроверзну одлуку о приступању Добоја Заједници општина турског свијета са сједиштем у Истанбулу донијели су одборници скупштинске већине коју чине СДС, НДП, ДНС и СДП.

Подршка

Скуп у Добоју подржала је Борачка организација РС и Координациони одбор борачких организација регије Добој.

Писмо подршке упутиле су борачке организације бијељинске, бањалучке и сарајевско-романијске регије и борачке организације из Шамца, Приједора и Брода, Удружење „Ветерани РС“, Удружење „Браниоци Добоја“ и друге организације.

(Глас Српске)