ПОСЛЕ СТРАШНОГ МАСАКРА НАД СРПСКОМ ДЕЦОМ, МАЈКАМА И ДРУГИМ ЖИТЕЉИМА ПРЕБИЛОВАЦА ЗВОНО ОПЕТ ЗВОНИ

prebilovci-zvona-41Након више од двадесет година Пребиловачким крајем поново су одјекнула храмовна звона. У понедељак, 16. марта освештана су и постављена звона на Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима.

Велики број мештана Пребиловаца и околних села окупио се да буде део Васкрса Пребиловаца кога су најавила три новопостављена звона.  Чин освећења обавили су игуман житомислићки Данило ( Павловић), протојереј Борис Чоловић, јереј Данило Боро и јереј Марко Гојачић.

Извор: Епархија Захумско-херцеговачка

Додатак уредника…

Бацањем живе деце и њихових мајки у јаму Голубинку код Шурманца убијено је око 600 становника овог села. Догодило се то 6. августа 1941. године. У истом месецу на више од 40 места убијено је још више од 200 људи из овог села које је пред Други светски рат имало око хиљаду становника. У Пребиловцима су, тада, потпуно уништене 52 породице а 36 огњишта је угашено. Страдање су преживела само 172 становника Пребиловаца.

У грађанском рату у БиХ 1992. године становништво из Пребиловаца је протерано, а село запаљено. Храм посвећен Сабору српских светитеља и пребиловачких великомученика у чијој су крипти били сахрањени посмртни остаци жртава из Другог свјетског рата је миниран.

prebilovci-zvona-31Српскаисторија.цом