Едита Тахири: ЗСО може доћи на дневни ред тек када се потпуно демонтира цивилна заштита и барикада на Ибру

Edita-Tahiri

Министарка за дијалог у Влади Косова Едита Тахири рекла је да ће Заједница српских општина (ЗСО) бити формирана тек када се спроведу већ договорени споразуми из Брисела.

 

– Ми смо изнели наше ставове у Бриселу око ЗСО. Док се не отклоне паралелне структуре на Косову, док се не спроведу сви споразуми, посебно о правосуђу, и док се не отклони тзв. ‘цивилна заштита’ и не буде уклоњена барикада на мосту у Ибру, питање ЗСО не може доћи на дневни ред – рекла је она за приштински лист „Зери“.

Представници општина са српском већином са Косова и Метохије донели су јуче на заједничком састанку у Грачаници одлуку о јединственом политичком деловању, заштити права и остваривању интереса српског народа кроз формирање снажне Заједнице српских општина.

„ЗСО ће бити у складу са постојећим законима Косова, неће имати извршна овлашћења“

Тахири је додала да ће ЗСО бити основана „у складу са постојећим законима Косова“ и да неће имати извршна овлашћења, нагласивши да ће ЗСО имати координационе и консултативне функције за потребе општина.

Говорећи о захтевима представника Срба да се што пре формира ЗСО, она је рекла да то „нема неки ефекат на институционалну агенду владе Косова али ни у односу на Брисел“.

Заменик косовског министра локалне самоуправе Бајрам Гецај је рекао да је о формирању ЗСО неколико пута разговарано у Бриселу, али да „прво треба да се концентришемо на спроводјење тог и осталих споразума“.

Портпарол опозиционог Самоопредељења Ерзен Вранићи сматра да „Листа Српска, коју је формирао Београд, користи разрешење Јаблановића као и партнерство са ДСК и ДПК у циљу формирања српског политичког ентитета са извршним овлашћењима који би функционисао као други ниво власти контролисан од Београда“.

Председник Српске листе Александар Јаблановић изјавио је да ЗСО није пројекат који је само српски и да обавезу за његову реализацију има и албанска страна, нагласивши да се од косовске владе очекује да покаже конструктивност и озбиљност и да оно што су потписали примене у пракси.

– Без примене онога што је потписано мислим да не би требало да срљамо и идемо у неке нове договоре и мислим да је то наш заједнички став и надам се да ћемо после овог скупа изаћи јединственији – рекао је Јаблановић, који је смењен са функције министра за повратак у косовској влади.

(Танјуг)