Путин: Американци су обучавали „националисте“ и припремали борбене јединице у Украјини

путин крим

Организатори прошлогодишњег државног удара у Кијеву планирали су да преузму власт и физички одстране тадашњег председника Украјине Виктора Јануковича, изјавио је руски председник Владимир Путин.

 

„Постало је јасно да се спрема, не само његово хватање, већ још боље би било за оне који су извршили државни преврат, његово (Јануковича) физичко уклањање. Нема човека, како је говорила позната историјска личност, нема проблема‟, рекао је Путин у филму „Крим. Повратак кући‟.

Русија је отпочетка знала да су Сједињене Америчке Државе вукле конце у догађајима у Украјини, иако је украјинску опозицију подржавала Европа, саопштио је председник Русије.

„Формално, опозицију су, пре свих, подржавали Европљани, али смо одлично знали, нисмо били само свесни тога, већ смо знали, да су фактички конце вукли наши амерички партнери и пријатељи. Они су обучавали националисте и припремали борбене јединице‟, казао је Путин у поменутом филму.

Председник је додао, да су јединице обучаване, између осталих, и на територији Литваније и Пољске.

„Шта су урадили наши партнери? Омогућили су да се изведе државни преврат, то јест почели су да дејствују са позиције силе. Не мислим да је то најбољи начин вођења политике‟, додао је Путин.

(Спутник)