Петро Порошенко: Уколико отпочне нови циклус агресије против Украјине добићемо убојито оружје за борбу против агресора

???????????????

КИЈЕВ – Украјински председник Петро Порошенко рекао је данас да је приметна „деескалација” сукоба на истоку Украјине.

„Могу вам рећи да је чињеница да немамо војних губитака већ више дана, да су животи насисх украјинских хероја сачувани, јасна индикација да је у току поступна деескалација”, рекао је Порошенко у интервјуу за украјинску телевизију „1+1”.

 

Смиривање је примећено већ неколико недеља на истоку земље, где је ново примирје ступило на снагу 15. фебруара. Украјинске власти међутим и даље указују на концентрацију непријатељских снага дуж линије фронта.

Украјински председник је рекао да је ситуација и даље напета у две зоне, око разрушеног аеродрома у Доњецку, који су повратиле побуњеничке снаге у јануару после тешких борби, и око села Широкине, десетак километара од стратешке луке Маријупоља.

У случају веће офанзиве проруских сепаратиста које по мишљењу Кијева и запада подржавају руске снаге Порошенко је изразио уверење да ће запад подржати Украјину испоруком оружја.

„Уколико отпочне нови циклус агресије против Украјине могу вас уверити да ћемо брзо добити убојито оружје и нови талас санкција против агресора. Деловаћемо чврсто и координисано”, рекао је Порошенко.

(Бета)