Нациста сам, тим се дичим

ukrajinski fasisti

Орен Дорел, новинар америчког „УСA тодаy“ , објавио је истраживање у којем је навео да у кијевском међународном пуку Aзов ратују војници који отворено говоре о својим нацистичким схватањима.

Пуштени с ланца: Нацисти више не крију идеологију

Aзов броји око 900 бораца који су распоређени у Маријупољу и амерички новинар истиче да се становништво негативно односи према њима. Дорел је урадио интервју са инструктором пука који себе назива Aлекс.

Он му је признао да је нациста, а на униформи носи маљ скандинавског бога Тора којим се идентификују неонацисти. Aлекс је Дорелу са осмехом рекао да су макар половина његових ратних другова истомишљеници и поклоници те мрачне идеологије.

„Представник Aзова подвлачи да подржава идеју јаке власти у Украјини, као што је то било у Немачкој у време Другог светског рата, једино што он не одобрава геноцид над Јеврејима“, пише Дорел.

Међутим, нацистима из Aзова било би компликовано да се јавно изјасне као антисемити. Председник Украјине и главни командант војске Петро Порошенко пореклом је Јевреј из околине Одесе и отац му се звао Aлексеј Ваљцман.

Он се оженио Јевгенијом Порошенко 1956, такође Јеврејком, и узео њено презиме. Не наводи се зашто је то учинио, али у Украјини је антисемитизам честа и снажна појава. Јевреј је и моћни дњепропетровски тајкун и губернатор Игор Коломојски, који финансира читав низ различитих добровољачких јединица.

Наводи се да истом народу припада и Aрсен Aваков, министар полиције пореклом из Јерменије, као и читав низ украјинских олигарха и функционера. Стога је тешко и замислити да неонацисти из Aзова покажу антисемитизам и изразе своје стварно мишљење о Холокаусту.

Све то није сметало представнику украјинског генералштаба пуковнику Aлексеју Ноздрачеву да војнике Aзова назове родољубима који су решили да жртвују свој живот за Украјину. Он је ипак обећао да ће ускоро да буду истражене „жалбе житеља Маријупоља на преступничко понашање добровољаца из Aзова“.

Протест Центра Симон Визентал

У балтичким земљама такође су неонацисти почели слободно да испољавају своје безумље. Уочи Дана независности Литваније улицама главног града Вилнуса прошло је око 1.000 њих са литванским и украјинским заставама. Узвикивали су:“Литванија Литванцима“.
У маршу су учествовали њихови истомишљеници из Естоније, Летоније, Велике Британије и Украјинског Десног сектора, оснивача Aзова. Недавно је слично било у естонској престоници Талину, када су неонацисти одржали бакљаду уз одговарајуће пароле.
Ипак, Литванци су се негативно изјаснили о догађају и углавном кажу да је требало да власти забране марш. Забрану је тражио и Центар Симон Визентала чији су представници навели да ће главном улицом да марширају „неонацисти и ултранационалисти“.

И. К. – Вести