У Црној Гори предложен закон о заштити ћирилице!

Група посланика црногорског парламента предложила је закон о заштити ћириличног писма, наводећи да не постији ниједан разлог за напуштања ћирилице која је, како се наведи у образложењу, остала једна од основних одредница нашег идентитета.

Закон су предложили посланици Невен Гошовић, Александар Дамјановић, Радован Асановић и Новица Станић. Они истичу да не постоје ни историјски, ни културни, ни естетски, ни лигвинистички, ни верски, ни техничко-технолошки разлози за напуштање ћирилице.

„Њено напуштање значи прекид са нашим културним и духовним идентитетом, односно одрицање од свог културног наслеђа“, сматрају ови посланици.

Подсећа се на уставну одредбу о равноправности ћирилице и латинице и оцењује да ћирилица у Црној Гори нема тај статус.

„У кратком времену, посебно након доношења Устава Црне Горе, 2007. године, сви јавни натписи, називи установа, институција, школа, путоказа, улица – исписани су латиницом. На латиници се воде и сва државна администрација и коресподенција, уз потпуно запостављање ћириличног писма“, каже се у законском образложењу.

Упозорава се да уколико би се наставио овај тренд ћирилица нестало са овог простора.

„То би био не само недопустив дискриминаторски чин према оном делу овдашњег становништва који то писмо доживљава као један од најважнијих чинилаца свог националног, културног, језичког и духовног идентитета, него и незапамћено антицивилизацијско насиље над историјом и културом Црне Горе“, каже се у предложеном закону.

Извор: Ин4с.нет

Припремиле: КМ Новине