Живот у Дебаљцеву: Једна продавница, један хлеб, много лешева

Три недеље после једне од најжешћих борби у рату у Украјини, становници града Дебаљцева описали су шта су преживели и како данас изгледа живот у том разореном граду, пише британски „Индепендент“.

– Било је толико лешева да су пси почели да их гризу. Од неких је остало тако мало да чак нисмо могли ни да их сахранимо – рекла је Наталија Маслова (62).

Новинари америчке агенције АП, који стигли су у град убрзо пошто су га заузеле проруске снаге, известили су да су видели непокривена тела украјинских војника како леже на путевима и у баштама испред кућа житеља.

– Људи су сахрањивани где је год било могуће… у кратерима, на улици, у двориштима – рекла је Маслова.

Она је једна од шест пацијената који су тренутно смештени у градској болници, која је поново отворена пре недељу дана. Објекат, међутим, још нема воду ни централно грејање.

Маслова је рекла да је њену зграду погодила граната и уништила прозоре, а да је због хладноће добила бронхитис.

– Видели смо доста страха. Сви су отишли. Била сам једина особа на нашем спрату – навела је она.

Велики стамбени блокови у граду леже напуштени, а стотине људи у редовима чека испред једне од преосталих продавница како би узели једну векну хлеба, колико су проруси одредили по особи, наводи британски лист.

Марина Трифонова, медицинска сестра која је остала у Дебаљцеву током борби, изјавила је да су многи отишли, да се неки враћају, а неки не, али да она тамо припада.

У Дебаљцеву је пре рата било 25.000 људи, а према извештајима, та бројка се сада смањила на између 5.000 и 8.000 становника. АП је известио да хитне службе помажу локалном становништву дајући им ћебад и воду, као и да напуне мобилне телефоне.

Нови самопроглашени градоначелник Дебаљцева, Александер Афендиков, рекао је да проруске снаге покушавају да врате нормалан живот у град што је пре могуће.

Најмање 179 украјинских војника погинуло је у борбама за Дебаљцево, статешки важног града у сукобима проруских снага и украјинске војске, док број убијених цивила још није саопштен.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/477811/Zivot-u-Debaljcevu-Jedna-prodavnica-jedan-hleb-mnogo-leseva