Дачић: Изражавамо велику жељу за добрим односима са Хрватском

dacic pravac kretanja

ЗAГРEБ – Mинистар спољних послова Србиjе Ивица Дачић изjавио jе вечерас да jе његова посета Загребу значаjна и да се може дефинисати као почетна када jе реч о обнављању раниjе постигнутих договора о нормализациjи односа две државе и решавању отворених проблема.

У интервjуу за Хрватску телевизиjу Дачић jе рекао да jе у свим разговорима коjе jе имао, са обе стране изражена велика жеља за добрим односима, да нема табу тема и да се мора отворено разговарати о свим питањима из прошлости.
„У тим разговорима треба бити рационалан“, нагласио jе српски шеф дипломатиjе.
Говорећи о отвореним питањима, Дачић jе подвукао решавање питања избеглица, сукцесиjе, права националних мањина, говора мржње, неисплаћених пензиjа, станарских права, имовине предузећа у обе земље…

Oн jе додао да ће се тим питањима у наредном периоду бавити државни секретари, односно заменици министара.

Kада jе реч о несталим лицима, Дачић jе рекао да треба доћи до правих података, да треба да се отворе све архиве и да ниjе интерес ни Србиjе ни Хрватске да се то не реши, додаjући да су ту у питању jош и Босна и Херцеговина, Црна Гора, а да се део тога односи и на Приштину.
„Надам се да смо завршили с временом када су односи Србиjе и Хрватске били увек жртва унутрашњих односа и прилика у jедноj од земаља“, рекао jе он.

Танјуг