САД испоручиле војну опрему чланицама НАТО на Балтику „како би се одбраниле од руске претње“

sad zastava bombe

Више од 100 комада војне опреме Сједињене Америчке Државе испоручиле чланицама НАТО-а на Балтичком мору, како би им омогућиле да се одбране од могућих руских претњи.

Испорука оружја „има за циљ да председнику Владимиру Путину и Русији одлучно укаже да ми можемо да се удружимо“, рекао је за агенцију АФП амерички генерал мајор Џон О’Конор, који је надгледао испоруку војне опреме у летонској престоници Риги, преноси Танјуг.

Међу испорученом опремом су тенкови и оклопна возила, а О’Конор истиче да ће та војна опрема остати у балтичким земљама „колико год буде потребно да би се одвратила руска агресија“.

Естонија, Летонија и Литванија, бивше совјетске републике а сада чланице НАТО-а и Европске уније, саме не поседују знатније количине војне опреме.

Односи НАТО-а и Русије нарочито су се погоршали од руске анексије Крима и почетка конфликта на истоку Украјине прошле године.

„Ми овиме показујемо уједињеност од севера до југа“, истакао је О’Конор.

Председница Литварније Далија Грибаускаите упозорила је прошле недеље да балтичке земље морају да буду спремне да се саме одбране од сваке могуће инвазије „најмање 72 сата“ пре него што чланице НАТО-а буду могле да им прискоче у помоћ.

(РТС)