Русија је „провалила“ политичке технологије САД

nuland ukrajina

Технологија „стварања предуслова за државне преврате“ коју су САД испробале на Блиском Истоку и у Украјини неће функционисати у Русији, сматра извршни директор Института Рона Пола Данијел Мекадамс.

По његовом мишљењу, изјаве о „неумешаности“ Вашингтона у догађаје украјинске политичке кризе немају никаквог основа, јер је формирање нове младе кијевске елите (како оних који су касније ушли у састав Владе, тако и оних који су се непосредно бавили организацијом протеста) реализовано уз непосредно учешће америчких невладиних организација и „координатора“ кијевских протеста из Беле куће. Један од њих је, по мишљењу Мекадамса, била Викторија Нуланд која заузима утицајну позицију помоћника државног секретара САД за питања Европе и Евроазије.

„Америчке навладине организације су припремале ‘прве редове’ протеста – младу космополитску елиту, која је обучена у техници реализације државних преврата. Неколико радних сесија је одржано 2014. у Њујорку, где су Украјинци научили како да манипулишу механизмом масовне мобилизације, између осталог и користећи друштвене мреже. Управо они су касније чинили ‘срце протеста’ у Украјини“, изјавио је амерички стручњак у интервјуу за амерички онлајн ресурс „Jay Taylor Media“, а преноси РИА „Новости“.

Добар потез руске Владе, сматра Мекадамс, је то што је Русија на време обратила пажњу на делатност невладиних организација које Вашингтон отворено подржава и није дозволила њихову активност на својој територији. Оваква политика је рационална за сваку државу која брине о сопственом суверенитету.

„У Америци нећете наћи организацију коју спонзорише, на пример, Иран и која би радила под параваном заштите људских права,  а чији је суштински циљ рушење америчке власти. Њени сарадници би одмах били ухапшени“, закључио је стручњак.

Руска Реч