Едита Тахири: Србија је свесна да мора да призна независност Косова пре уласка у ЕУ

Edita-Tahiri

Београд — Такозвана министарка у Влади Косова задужена за дијалог са Београдом Едита Тахири уверена је да је Србија „свесна“ да мора да призна независност Косова пре уласка у ЕУ.

„ЕУ је законски обавезала Србију на нормализацију добросуседских односа са Косовом и тај услов је оличен у Поглављу 35 у процесу придруживања за Србију“, рекла је Тахири за лист „Данас“.

Она је истакла да Заједница српских општина на северу Косова, у складу са косовским законима и бриселским споразумом, неће имати извршна нити надзорна овлашћења, већ координаторску и саветодавну улогу.

Тахири је додала да Србија „интерно и за потребе кућног политичког маркетинга“ може да тумачи бриселски споразум како хоће, „иако је свесна да је то међународна обавеза и стандард ЕУ“.

Тахири је оценила да је Србија не само неефикасна у спровођењу бриселског споразума и других договора, него их и крши, и као пример навела подршку Београда паралелним структурама на Косову.

На питање о могућности да закон о специјалном суду за злочине ткзв.Ослободилачке војске Косова не прође у ткзв. косовском парламенту, Тахири је одговорила да се тај нацрт закона односи на појединце а не „ОВК“, која је „међународно призната“ као „борба против српске геноцидне агресије“.

„Подржавамо међународну правду и спремни смо да сарађујемо како би истина преовладала неосноване оптужбе против наших бораца за слободу, иако је суштински реч о неправедном процесу“, казала је такозвана косовска министарка.

(Бета)