Николић позвао председника Аустрије Фишера да заједнички обележе историјско помирење два народа

tomislav-nikolic-hajnc-fiser

Председник Србије Томислав Николић разговарао је у Салцбургу с председницима Аустрије и Македоније Хајнцом Фишером и Ђорђем Ивановом, пошто је именован за протектора Европске академије наука и уметности у том аустријском граду.

 

Николић је аустријском председнику пренео да је Србија, добијањем свог протектора у оквиру Европске академије наука и уметности, доказала да је равноправан партнер у свим европским односима.

У разговору са аустријским колегом Николић је истакао да је то и подстрек за српску науку и српско друштво у целини и доказ да је Србија на европском путу, саопштено је из Службе за сарадњу са медијима председника.

Председник Аустрије похвалио је напоре Србије да дође на тај ниво и истакао да је изузетна част да њен председник постане протектор Европске академије наука и уметности.

Председник Николић је позвао председника Аустрије да заједнички обележе историјско помирење два народа, које би допринело да се снажније и боље гради будућност две земље.

Истовремено, председник Србије је позвао председника Аустрије да обиђу стратишта, а посебно у Лазаревацу, у чијој цркви почивају аустријски војници, што би још више учврстило добре билатералне односе две државе, додаје се у саопштењу.

Председник Николић је у у Салцбургу разговарао и са председником Македоније Ђорђем Ивановим када је истакнуто да су билатерални односи Србије и Македоније све бољи, а да је пуштањем на слободу владике православне охридске архиепископије Јована Вранишковског показана искрена посвећеност Македоније унапређењу билатералних односа са Србијом, чиме је, наводи се у саопштењу, затворено једно од битнијих питања.

Када је реч о економској сарадњи, Николић је рекао да је Србија један од најважнијих спољнотрговинских партнера Македоније, као и да постоји значајна могућност за унапређење и повећање обима робне размене.

„Србију и Македонију, осим физичке границе више ништа не дели“, нагласио је председник Николић, а пише у саопштењу.

(РТС)