Божидар Ђелић води продају Телекома?

Београд — Божидар Ђелић могао би да учествује у одлучивању о даљој судбини „Телекома Србија“ ако фирма „Лазард Фререс САС“ буде изабрана за саветника за приватизацију.

Ђелић, који је био министар финансија у влади Зорана Ђинђића и потпредседник владе Мирка Цветковића, је извршни директор те фирме задужен за финансијско саветовање влада широм света. Блиц наводи да Ђелић води сектор који би, ако буде изабран, требало да води овај посао.

Такође наводи да ће коначна одлука о томе да ли је прихватљива пристигла понуда бити донета до 1. априла.

Франсуска инвестициона компанија се иначе овим послом бави 30 година и радила је те послове за 40 држава.

Блиц преноси и да уколико „Лазард“ добије посао приватизационог саветника, посао припреме модела продаје мораће да уради до лета, док би тендер био, како сазнаје тај дневни лист, расписан у септембру.

Француска компанија „Лазард Фререс САС“ једина је доставила понуду за приватизационог саветника за продају Телекома Србије, саопштио је јуче домаћи телекомуникациони оператер.

„Након отварања, комисија је утврдила да је понуда благовремена и да је понудјач доставио сва неопходна документа. Телеком Србија ће у законском року донети одлуку о прихватљивости понуде“, наведено је у јучерашњем саопштењу.

Обавезе саветника у првој фази су да уради процену вредности, економску и правну анализу, анализу тржишта, предложи моделе приватизације и припреми временски и методолошки план приватизације.

Након завршетка прве фазе, у случају да већински акционар донесе одлуку и изабере један од модела приватизације, започеће друга фаза у којој ће све активности у том процесу да координира и води изабрани саветник, од објављивања позива до затварања трансакције.

Јавно отварање понуда у оквиру јавне набавке за услуге менаџментског консалтинга, односно пружања стручне помоћи приликом предлагања модела приватизације домаћег оператера, обављено је јуче у просторијама Телекома Србија.

(Б92-Танјуг)