Косачов: Русија би могла да призна Луганск и Доњецк

Русија би могла да призна самопроглашене народне републике Доњецк и Луганск на истоку Украјине, уколико буду исцрпљена сва политичка средства за постизање мира у том региону, рекао је члан горњег дома руског парламента, сенатор Константин Косачов.

Косачов је за руски радио Комерсант, међутим, истакао да тренутно „нема такве позиције“.

Сенатор је казао да одлука о будућем статусу тих територија мора да буде постигнута на бази међусобног поштовања интереса страна у конфликту.

Он је оценио да је формула, дефинисана мировним споразумом из Минска, да најпре ступи на снагу прекид ватре, а потом се повуче тешко наоружање са линије фронта и почну преговори о будућем статусу источне Украјине, „апсолутно исправна и добра“.

Косачов је истакао да у тренутној ситуацији Русији „није потребно да говори: Не, морате да будете територијално целовита држава“ или „Не, никада нећете бити територијално целовита земља, морате да се раставите“ или „само федерализација“, „само аутономија“ или „само децентрализација“.

– И, имајте у виду да ми не заступамо такав став. Главна ствар је да видимо споразум и крајње решење којим ће сви бити задовољни – истакао је Косачов.

– Шансе за то су колосалне, и то је једина ствар коју Русија, САД, ЕУ, НАТО и сви остали морају да подрже – додао је он.

(Танјуг)