Пољски медији: Руси користе бродове НАТО-а у Црном мору као мете

americki-ratni-brod

Руски авиони изводе симулиране нападе користећи бродове НАТО-а у Црном мору као мете, пише пољски Интернет ресурс „Wprost“, позивајући се на канал TVN24. Према информацијама пољских медија, Војно ваздухопловство Русије користи војне бродове Алијансе као мете у вежби „потапање“.

„Ловачки авиони Су-30 и бомбардери Су-24, који су стационирани на Криму, 3. марта су реализовали симулирани напад на америчку крстарицу ‘USS Vicksburg’ и на турску фрегату ‘Turgut Reis’“, пише „Wprost“.

„Циљ маневара је била провера механизама ‘савладавања противваздушне одбране’ крстарице и фрегате, тј. максимално приближавање бродовима у циљу ефикасног напада. Руси су затим извршили надлетање свих бродова НАТО-а“, закључује пољски информациони ресурс.

Прошле године се сличан инцидент догодио са разарачем „Donald Cook“, који је такође упловио у акваторију Црном мора. Тада је руски бомбардер Су-24 против америчког брода употребио систем за електронску борбу „Хибини“, који је пореметио функционисање електронског система за управљање наоружањем „Иџис“  (Aegis), након чега је 12 пута извео симулирани напад на незаштићени брод.

Руска Реч