Војтех: Црна Гора интересантна НАТО-у због војних база

Ceska Radulovic NATO Војтех: Црна Гора интересантна НАТО у због војних база

Црна Гора је у највећој мјери интересантна за НАТО због могућих војних база, а због геополитичког значаја могла би да унаприједи своју позицију и у процесима европских интеграција, оцијенио је потпредсједник Представничког дома парламента Чешке Војтех Филип током разговора са црногорским колегом Бранком Радуловићем.

Војтех Филип је казао да се у тој ситуацији отвара питање како ће Русија, Турска и Албанија гледати на евентуално постављање војних база у Црној Гори.

Потпредсједник црногорског парламента Бранко Радуловић боравио је неколико дана у Чешкој, гдје се састао са предсједником и члановима Представничког дома парламента Чешке.

Током разговора са чешким парламентарцима, Радуловић је изнио низ ставова о стању у Црној Гори и бројним изазовима пред којима се наша држава налази нарочито по питању успостављања правне државе, социо-економског стања и интеграционих капацитета.

У основи, Црна Гора је по многим карактеристикама још увијек претполитичко друштво гдје постоји тзв. фасадна или декларативна демократија, док је садржина сасвим другачија. Инсистуције система су контролисане од стране власти или самоконтролисане и не постоји сувереност грађана која се остварује на изборима тако да власт није ни легитимна”, казао је Радуловић.

NATO Војтех: Црна Гора интересантна НАТО у због војних база

Он је истакао да су сви избори који су се до сада одржали били нерегуларни, да је власт је користила бројне механизме и притиске да би остварила одређене резултате. Рекао је и да не постоји суштинска борба против корупције.

Напротив, и даље се остварује потпуна спрега криминалних структура, власти и правосудних органа. Број покренутих кривичних истрага и њихов епилог у правосудним институцијама за бројне афере високе корупције, било да се ради о међународној трговини дрогама или приватизационим поступцима, то само доказује. Усвајање нове правне регулативе и избор врховног државног тужиоца у постојећем односу политичких снага неће битније утицати на примјену неселективне правде и преиспитивању бројних незаконитих случајева”, нагласио је потпредсједник парламента.

Радуловић је додао да се у економско-социјалној сфери Црна Гора фактички налази пред банкротом и то као посљедица “олигархијско-неолибералног концепта, корупционашких послова и непродуктивних инвестиција и задужења”.

Интеграциони капацитети Црне Горе у оваквом стању су веома минимални, тако да ће резултати који се захтијевају од Црне Горе у свим сегментима, посебно владавини права, бити негативни. Иначе, сви политички чиниоци и јавно мњење су већински за европске интеграције, док, када је у питању учлањење у НАТО, тада је ситуација обрнута”, казао је Радуловић.

Он је информисао чешке парламентарце како су текли разговори о прелазној влади и зашто је пропала та идеја опозиције и истакао да ће истинска програмска опозиција отпочети ванинституционално дјеловање кроз протесте.

Чешки парламентарци су се сагласили да је у таквим условима опозиционо дјеловање рационално, оптимално и ефикасно”, саопштено је из Радуловићевог кабинета.

ИН4С