Српски одборници у Добоју приступили “Заједници општина турског света”

Odbornici-Doboj

Одборници скупштинске већине на седници Скупштине града изгласали су Одлуку о приступању Добоја “Заједници општина турског света”.

За одлуку су гласала 23 одборника скупштинске већине, док је из опозиције пет гласало “против”, а два су се изјаснили као “уздржани”. Након изгласавања спорне одлуке одборници СНСД Ненад Јевтић, Сања Вулић и Данијел Гајић су демонстративно напустили скупштинско заседање, а након њих су то учинили из ове странке и Душко Васић и Зоран Благојевић.

– Следићу став свог Клуба по том питању, али мислим да у свему има политиканства и мислим да ће овај чин само донети корист грађанима – рекао је одборник СНСД Зоран Благојевић.

Остали из Клуба СНСД су били изричито против, сматрајући да је одлука неприхватљива и да је већ изазвала негативне реакције.

– Не знам зашто расправљамо на ову тему кад је градоначелник већ преузео сертификат о чланству и нама преостаје једино да се прикључимо маси оних који ће наредних дана потписивати петицију против примене ове одлуке. За јефтин и ситни интерес и тобоже неке мале банкарске камате продајемо идентитет Добоја и понос његових грађана – критичко је било излагање одборника Сање Вулић.

Као што се и очекивало, одборници СДС су здушно подржали градоначелников предлог.

– Овде нема политичке подлоге или таквих конотација да би довели у питање ову одлуку, ради се о нечему што може само помоћи да добијемо инвеститоре, донације, бољу инфраструктуру – био је став одборника СДС Бранкице Поповић, која је као правник изнела уверење да одлука о приступању нема правно обавезујућу норму, те да Добој може у свом интересу остати трајно или бити само привремено у тој заједници.

Осуђујући иступе из редова опозиције, одборник Листе “Заједно за Добој” и члан Странке за БИХ, Мурвет Бајрактаревић је нагласио да у Добоју “не живе само Срби”.

– Као Бошњак и одборник ћу, наравно, подржати ову одлуку, јер је Турска тренутно највећа економска сила у Европи, јача и од Немачке, а нама су потребна радна места без којих нам нема опстанка. Сетимо се шта смо сви ми мислили о Немачкој непосредно након Другог светског рата, а сада сви хрлимо у њу и очекујемо помоћ од Немаца – излагање је Бајрактаревића, након којег су одборници изјашњавањем усвојили одлуку.

ГРАДОНАЧЕЛНИКОВА ПРОЦЕНА

У ПОЛЕМИЦИ коју су водили одборник СДС Срето Ђурковић и СНСД Сања Вулић, Ђурковић је изнео тезу да у политици није лако проценити која је одлука добра, а која лоша, посебно кад се узме у обзир дужа временска дистанца.

С друге стране, Сања Вулић је запитала да ли треба да слепо следе вођење града.

– Значи ли то да ако градоначелник процени да је за грађане Добоја добро да им се уведе “кулук” да треба донети и такву одлуку – запитала је Вулић.

Љубинко ЂУРИЋ – НОВОСТИ