ДС: Влада да достави информације о ангажовању Блера; СНС: Ви сте ангажовали Шиптара у САД

skupstina-srbije-aleksandar-vucic

Београд — Посланици ДС затражили су од Владе Србије информацију о ангажовању некадашњег британског премијера Тонија Блера, као и других фирми за консалтинг.

С друге стране посланици СНС су упитали да ли је у периоду владе Мирка Цветковића ангажована лобистичка агенција из САД, чији је власник Албанац, а за лобирање за српске интересе.

На питање демократа о агнажовању Блера и других фирми за констлтинг напредњаци су узвратили питањем о ангажовању извесне лобистичке агенције из САД, као и да ли је тој агенцији, чији је власник Албанац Шћип Османи, плаћено миллион евра да лобира за српске интересе.

Да ли је спроведен поступак јавне набавке, а ако није које су референце те агенције да јој ми дамо миллион долара грађана Србије. Ако је тачно да је ангажована та агенција какви су ефекти били по Србију, питао је посланик СНС Верољуб Арсић.

Он је упитао и какво је здравствено стање ”оних који су за лобирање за српске интересе ангажовали Албанца.

Посланица ДС Александра Јерков рекла је да је неопходно да Влада Србије парламенту достави информације у вези са ангажовањем Блера, али и о ангажовању свих агенција, предузећа, правних и приватних лица од 2012. до 2015. године, а које су биле ангажоване за консалтинг.

Уз напомену да на већину питања до сада није добијала одговоре, Јерков је казала да је то био случај и са информацијом о ангажовању фирме која је радила консултантске послове за Владу Србије везано за догађај ““Сербиа инвестмент”“ у Лондону прошле године.

„Моје питање за Владу Србије односи се на период од 2012. до 2015. године и тражим да се одговор не односи на период пре 2012. године, да порука у одговору не буде – ви сте били још гори”“, рекла је Јерков.

Посланик Нове Србије Драган Јовановић упитао је министарку грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорану Михајловић колико је запослених у њеном министарству, колико имају службених аутомобила, колика је била њихова километража у 2014. години и колико је из тог министарства уплаћено у буџет предузећа “Путеви Србија” на име путарина.

„Волео бих да министарка да јасан и прецизан одговор колико је километара пређено и колико је уплаћено да се овде више не води беспризорна кампања против народних посланика“”, рекао је Јовановић.

(Танјуг)