Александар Вучић: Први пут у модерној историји Србија остварила суфицит, не знамо где да потрошимо паре

aleksandar-vucic2

Копаоник — Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће уколико се настави овакав прилив у буџет, морати да се уради ребаланс буџета.

„Ако се овако настави, мораћемо да правимо ребанс буџета, али биће то добар ребаланс“, казао је Вучић на отварању Копаоник бизнис форума.

„Први пут у модерној историји Србије суфицит“

Вучић је нагласио да је наша земља први пут у модерној историји у прва два месеца ове године остварила суфицит од милијарду и 895 милиона динара.

Вучић је навео да је највећи проблем Петрохемија а да ће до прве ревизије аранжмана са Међународним монетарним фондом у мају бити решен проблем хемијског комплекса – Азотаре Панчемо и МСК.

„Петрохемија ме брине, даћемо све од себе да то решимо“, казао је Вучић.

Он је истакао да је највећи проблем Србије то што нема пројекте на које може да потроши новац.

И да продамо Телеком ми не знамо где да потрошимо те паре, казао је српски премијер.

„За нас грађане Србије никада није било важно да размишљамо неколико година унапаред. Заборављали смо и подсмевали смо се другима који су имали петогодишње ии десетогодишње планове, нама је било важно да се преживи и политички опстане само тог дана. Овога пута смо се определили за стратегију, а не за тактику. За стратегију која ће донети развој Србије уз решење проблема у јавним финансијама“, рекао је Вучић.

„Прва смо земља у овом  делу Европе која је донела план фискалне консолидације“

Премијер је рекао да су донети план и мере фискалне консолидације.

– Прва смо земља у овом делу Европе која је то урадила. Ретко нам је било важно да размишљамо неколико година унапред -нагласио је премијер, и додао да смо се раније подсмевали онима који су имали дугогодишње планове.

Он је подсетио да су у његовом експозеу пред скупштином јасно постављени темељи шта треба чинити: Да почнемо да зарађујемо, да трошимо колико зарадимо, да смањимо фискални дефицит, да смањимо нарастујући јавни дуг и да на средњи и дужи рок обезбедимо раст привреде.

„Тог програма се држимо потпуно, готово стриктно и он је почео да даје резултат“, рекао је и подсетио да су донети у међувремену системски, модерни закони у складу са европском праксом, као и план фискалне консолидације и то упркос, како је навео, противљењу већег дела друштва то је пут напред.

Због тога је Србија, како је рекао и скопила уговор са ММФ.

„Плаћамо рачуне неодговорене политике претходних Влада“

Он је такође подсетио да се данас плаћјају рачуни неодоговрне политике иако су предузете мере за сређивање ситуације у јавним финансијама, а затим навео да је у јавнуару и фебруару 2013. године дефицит укупно износио 37 милијарди 669 милиона, у јануару и феабруару 2014. године 36 милијарди и 294 милиона, а да је у прва два месеца ове године остварен суфицит.

– Када сам недавно пролазио кроз источну Србију, један сељак ми је рекао ми „а шта то мене Вучићу брига за јавне финансије, ако оне иду преко мојих леђа?“. Када повећавате плате и пензије, а за то немате економско тло,  то је јако неозбиљно – каже Вучић.

Премијер Александар Вучић каже да ће враћање неких пензија на ранији ниво бити могуће тек кад оздравимо земљу, и додао да је циљ владе да то уради да би досло до веће потрошње.

Он је рекао и да је у јануару и феабруару остварена већа наплата али и да је остварен пораст запослености, док је као озбиљан проблем навео проблем пада капиталних издатака у прва два месеца ове године.

На капиталне издатке, наиме, 2013. одлазило је две милијарде и 130 милиона, 2014. милијарду и 615, а ове године 540 милиона.

„То говори о томе да и даље немамо идеје и пројекте и да и кад имамо новца не знамо шта ћемо са њим. Ово је област у којој се не штеди“, рекао је Вучић.

„Ускоро почетак дуалног образовања у Србији“ – Швајцарци ће нас подучавати

– Ускоро долази и потпредседник швајцарске Владе, како би нас научио о систему образовања. Знам да се то многима неће свидети – рекао је премијер Вучић.

Он је најавио почетак дуалног образовања у Србији.

– Ако из школа на време будемо слали да науче посао, имаћемо образовану и мотивисану радну снагу –  рекао је премијер додавши да ће у том смислу, такође, бити потребна помоћ домаћих привредника.

Дуално образовање је учење на радном месту и у занатској школи, а ученици су у посебном образовно-радном односу са фирмом – послодавцем. Овај вид едукације примењује се у већем броју европских земаља, али су најпознатији и најуспешнији модели Аустрије и Немачке.

„Дух „лако ћемо“ не може да прође“

Премијер је рекао да нема „лаких решења“ и да дух „лако ћемо“ не може да прође.

– Урадили смо то јер смо желели да направимо бољу успешнију Србију и без обзира наполитичку цену. Дух решења „лако ћемо“, Влада и ја нећемо да прихватимо. Преко лаких решења докопали смо се беде из које се и сада вадимо. Прихватили смо тежи пут и ићи ћемо до краја. Увек је лакше ићи ка лакшим решењима и имамо те примере у окружењу и Европи. Ми припадамо оном делу Европе, протестантском, који зна да само тешким радом може да се дође до успеха – навео је премијер.

Вучић је додао да „морамо јасно недвосмислено да кажемо да ћемо ово да решимо и болним путем“.

– Рак не лече ни андол ни витамини – закључио је премијер.

Истичући да економска ситуација „јесте лоша, али не онолико тешка колико су сви предвиђали“, Вучић је указао на чињеницу да је остварена уштеда када је реч о капиталним издацима, нагласивши да је то лоше.

– На капиталне издатке смо у овој години потрошили свега 540 милиона, и то не мења драматично стање нашег дефицита, већ показује да смо неспремни, да немамо идеје и пројекте и да, када имамо новца, не знамо шта с њим да радимо – рекао је Вучић.

Говор на 25 страна

– Извињавам се, Јоргованка, ја тај формални део никада не обављам како треба. Говор ми је на 25 страна, али како нико то не може да слуша, скратићу – рекао је Вучић на почетку излагања.

Трпео сам притисак, а сви сте лајковали Вучићу педеру!“

Премијер Александар Вучић се дотакао и приватизације спортских клубова, и рекао да је био на мети навијача због инсистирања да се клубови приватизују. Такође је поменуо и да је вређање најбољег српског тенисера Новака Ђоковића „најгори безобразлук“.

Он је објаснио да је трпео притисак и био на мети навијача због жеље да приватизује клубове.

– Зато сам трпео оно што сте сви ви лајковали, а то је „Вучићу педеру“. Позадина тога јесте жеља да приватизујем клубове. Питање је да ли ће држава имати снаге за то – рекао је Вучић.

У Србији се увек потцењује нечији рад и сви мисле да су најпаметнији, додао је премијер Александар Вучић.

Он је на овај начин прокоменатрисао погрдно скандирање Новаку Ђоковићу на кошаркашкој утакмици Партизан-Црвена Звезда, када је део навијача „црно-белих“ вређао најбољег тенисера света.

-Тако нешто је срамота. Чињеница је да у Србији захвалност најкраће траје – рекао је Вучић.

Премијер је додао да је то „најгори безобразлук“.

-Он је легенда Србије. Срамота је што Срби вређају Ђоковића по навијачкој основи. У реду је да мени вичете ‘Вучићу, педеру’, али да то вичете Ђоковићу, то је безобразлук најгоре врсте – рекао је Вучић.

Вучић је дотакао и питање људи из странки који су на функцијама у спортским клубовима.

– Људи из моје странке су се повукли, сем једног који није на високој функцији, али и он ће отићи. Истина је да су у прошлости много крали и да су сада клубови у великом проблему – рекао је Вучић.

(Горица Авалић, Зорица Лазаревић – Блиц)

Александар Влаховић: Неспорни резултати владе

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић изавио је да је Влада Србије од прошлогодишњег форума постигла неоспорне рузултате као сто је усвајање неколико кључних закона, а да ће кљуцно реформско питање у овој години бити реструктурирање и почетак приватизације великих јавних предузећа .

Он је отварајући Копаоник бизнис форум међу позитивним дометима владе навео усвајање Закона о раду, Закона о приватизацији и стечају, Закона о планирању и изградњи и Закона о изменама и допунама закона о пензијском осигурању.

„Охрабрује нас решеност владе да паралелно са фискалном консолидацијом у коју је кренула спроведе и структурне реформе“, истакао је Влаховић.

Он је као позитиван допринос економком опоравку навео и споразум са ММФ који како је рекао даје чвршће гаранције да ће се спровести кључне реформе, а на другој страни аранжман ће допринети повећању кредитног рејтинга Србије што ће позитивно утицати на стране инвестиције.

Све наведене мере структурних реформи неће дати користи у кратком року али, али без њих нема ни стварања јаке привреде и зато је потребан консензус и привреде и синдикалне и академске елите, закључио је Влаховић.

(Б92)