ПОРОШЕНКО ПРЕДЛОЖИО ДА СЕ ПОВЕЋА БРОЈНО СТАЊЕ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ НА 250 ХИЉАДА ЉУДИ

422162_petar-porosenko--beta--ap--m.-s._f

2. март, 2015, 14:37

Председник Украјине Петар Порошенко представио је Врховној Ради предлог закона којим се предвиђа утврђивање бројног стања оружаних снага земље на ниво од 250 хиљада људи, укључујући 204 хиљаде војника.

У образложењу документа се наводи да је у 2012. години, Парламент одобрио величину оружаних снага Украјине на 184 хиљаде, преносе РИА „Новости“.

„Од почетка специјалног периода, с обзиром не претње националној безбедности Украјине у војној сфери, које имају дугорочни карактер, у Оружаним снагама Украјине формирају се две оперативне команде, 11 бригада, четири пука, 18 батаљона, 16 појединачних јединица и 13 водова различите намене. За правовремено распоређивање датих снага, оружане снаге Украјине морају бројно стање повећати на 250 хиљада људи“, – говори се у образложењу закона.

Предлогом закона се такође предвиђа да се у одређеном периоду, бројно стање оружаних снага увећа „повећањем војног кадра, позивањем на војну службу у складу са указом председника Украјине о мобилизацији“.

Подсетимо, 15 јануара украјински парламент је усвојио указ председника Петра Порошенка о спровођењу три таласа делимичне мобилизације у 2015. години.

Прва фаза је стартовала 20. јануара. Она ће трајати 90 дана, а планирано је да се у војну службу позове 50 хиљада људи. Следећа фаза ће почети оквирно у априлу и трајаће 60 дана. Још једна фаза мобилизације се очекује у јуну.

Међутим, стручњаци говоре да се мобилизација одвија уз велике тешкоће. Контретно, број младих војно способних мушкараца, који прелазе из Украјине у Русију, од недавно је драматично порастао.

Касније су у Генералштабу ВС Украјине признали да имају проблеме у спровођењу четвртог таласа мобилизације. Тако су 2. фебруара открили да је више од трећине одеских војних обвезника одбило да служи у украјниским оружаним снагама.
Са руског превео
Срђан Ђорђевић, дипл. екон.
сарадник Друштва српско-словенске солидарности КиМ
«Григорије Степанович Шчербина»