“Електродистрибуција Косовска Митровица“ тражи наплату струје позивајући се на поштовање институција Р. Србије, а сама улази у шиптарски систем

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Поштовани, према чл. 378. ст. 1. т. 1. Закона о облигационим односима, потраживање накнаде за испоручену електричну енергију, застарева за једну годину. Пошто се и север КиМ уводи у квазиправни систем тзв. републике косово, треба имати на уму да и према одредбама чл. 360. ст. 1.1. “косовског закона о облигационим односима“, рок застарелости за испоручену електричну енергију је такође годину дана. Застарелост се прекида тужбом, према томе, “Електродистрибуција Косовска Митровица“, може потраживати дуг само у назад годину дана и то под условом да је дуг утужен.

Помињање дуга од 1. децембра 2012. је у најмању руку неумесно. Потрошачи би такође требало да знају да уколико у “Електродистрибуцији“ потпишу “споразум о регулисању (отплати дуга), да тиме признају целокупан дуг, односно, да тиме прекидају рок застарелостико који онда почиње да тече из почетка и да се након потпписивања таквог споразума са “Електродистрибуцијом“ не могу позивати на то да је дуг (старији од годину дана) застарео! Ефекат потписивања таквог споразума је да рок за сва прошла потраживања, почиње да тече из почетка !
Разуме се, да би било која радња повериоца (подношење тужбе, опомена пред искључење или било која активност усмерена на наплату потраживања), имала правну последицу, неопходно је извршити уредну доставу по правилима за лично достављање (уручење дужнику уз доказ о уредној достави), што у овим случајевима, како видимо, није учињено. Иначе, индикативно је да се баш сада “Електродистрибуција Косовска Митровица“ сетила да наплаћује старе дугове, с позивом на “поштовање институција Републике Србије“.
Реч је о томе, да се ускоро очекује финализовање “споразума о енергетици“, којим ће “Електрокосмет“ односно “Електродистрибуција Косовска Митровица“ бити угашене, па изгледа да у задњи час, пре него што “спакују кофере“, треба наплатити од наивних грађана и застарела потраживања. Позивање на некакво родољубље у таквим околностима, чини се крајње неумесним и неморалним.
Грађани треба да имају на уму и то да нови продавац електричне енргије (који ће, у складу са “бриселским енергетским споразумом“ бити регистрован у “косовском систему“), неће бити правни следбеник “Електродистрибуције Косовска Митровица“, те неће имати право да наплаћује потраживања за испоручену струју од тог дистрибутера, већ само потраживања за будуће испоруке електричне енергије

Душко Челић – Mr. sc. iur, асистент и наставник правничких вештина at Правни факултет Универзитета у Приштини