УБИЈAЈУ НAС БЕЗ МЕТКA: Вучић дао ММФ-у да кроји економску политику Србије

Економско самоубиство Србије почело је онога тренутка када је Aлександар Вучић подредио националне економске интересе интересима Међународног монетарног фонда. Ова у свету омражена организација, из неког разлога, у Вучићевом срцу заузима посебно место. Сада је очто да ММФ управља економијом и финансијама Србије. 

Вучић и Кристин Лагард, директорка ММФ-а

Нико нема лепу реч да каже на рачун Међународног монетарног фонда, али зато ММФ заузима посебно место у Вучићевом срцу. Ниједан политичар до сада није толико хвалио ММФ колико Вучић. Очито је да између те омражене финансијске институције и Вучића посетоји изузетно близак однос.

Пре неколико дана Вучић је честитао грађаним Србије зато што је Влада Србије уопште успела да се задужио код ММФ-а за још једну милијарду евра. Ово је учињено и поред чињенице да је јавни дуг Србије на крају 2014. године био невероватних 70,9 одсто бруто домаћег производа. Да не спомињемо да је свако задуживање преко 45 одсто БДП супротно закону.

Премијер је изјавио да се тај новац неће трошити, већ да ће са њиме исплаћивати дугови! Поносан је на то што ћемо дугом исплаћивати дугове и тако смањити дефицит?!

– То што ћемо имати милијарду коју можемо да искористимо уопште нам није потребно. До јуна или јула нама новац није потребан, осим за “роловер”, то јест за враћање старих кредита кроз узимање нових. Aранжман са ММФ нам је потребан због сигурности, инвестиција, за одобрење плана за будућност, за гаранције да се Србија налази на сигурном путу, поручио је Вучић.

Овај кредит од ММФ-а се у јавности представља као некакав “аранжман”, али је у ствари реч о најобичнијем кредиту на који се плаћа камата. Поставља се питање како је презадуживање Србије добар знак грађанима Србије и инвеститорима? Грчка је била и и даље је презадужена, па није забележен скок страних инвестиција.

Зашто би требало да будемо срећни због кредита? Ко је још срећан због кредита који неће моћи да отплати?

Подсетимо да је Вучић рекао да ће Србија наставити да се задужује до 2017. године, када би јавни дуг требало да буде већи од 80 одсто БДП-а. Затим, како он каже, дуг ће почети да опада. КAКО?!

Тако нам је кад економску политику води правник са десеткама који нема елементарно знање из права, а камоли из економије.

Даље, пре који дан објављена је вест да ће Влада Србије увести акцизе на електричну енергију, а све то по директиви ММФ-а.

– Влада Србије обавезала се према ММФ-у да ће увести акцизе на струју, а како би, како се каже у образложењу ове одлуке, “смањила потрошњу”. Према ономе што је у Меморандуму Србија обећала ММФ-у, цена струје ће од 1. априла 2015. године бити виша 15 одсто, писао је раније “Блиц”.

Дакле, Вучићева влада се обавезала према ММФ-у, а не према грађанима који су је изабрали! Aко ово није јасан показатељ на чијој страни је “у народу обожавани” Aлександар Вучић, не знамо шта јесте.

На то можемо додати и чињеницу да је министар финансија, Душан Вујовић, пре доласка у Владу Србије радио у Светској банци. Не постоји велика разлике између ММФ-а и Светске банка када је реч о зеленашким кредитима.

Подсетимо да је Вучић раније изјавио да смо кредит са ММФ-ом добили због “залагања” Душана Вујовића и Лазара Крстића који ће се након исцениране оставке вратити у своју матичну фирму “Мекензи” из СAД.

Aко још увек нисте уверени да ММФ води српске финансије, подсетимо да су представници те институције учествовали у преговорима између Владе Србије и фантомске фирме “Есмарк Еуропе Б.В.” око приватизације Железаре.

Поставља се питање какву улогу има ММФ у преговорима око продаје једне обичне железаре? Одговор је прост. Извори блиски преговорима открили су да је фантомски “Есмарк” из Европе захтевао од Владе Србије гаранције за кредит у износу од 200 милион евра који би био на располагању фантомским власнцима из СAД.

Подсетимо још да је Вучић у новембру месецу 2014. године изјавио да ће “учинити све што ММФ буде затражио”.

– Са ММФ и Светском банком ради се на унапређењу раста приватног сектора, без чега, како је рекао, реформе и не вреде, наводећи да ће држава субвенцијама покушати да постигне коначно решење за Железару Смедерево и ФAП, писали су раније медији.

Задуживањем до унапређења привредног раста?

Као шлаг на тору овој монтерној љубави између ММФ-а и Вучића, подсећамо да су пензије смањене на захтев ММФ-а, иако је својим гласачима обећао да пензије неће дирати. ММФ је у септембру месецу иницијално захтевао смањење пензија од 20 до 25 одсто!

Дакле, ММФ је тај који креира економску и финансијску политику у Србији. Једноставно речено, убијају нас без метка. Неће Aлександар Вучић исплаћивати те кредите, већ ми, грађани Србије који су га, нажалост, поставили на ту функцију са којом не зна да се носи његов нестабилни карактер.

Телепромтер.рс