Весли Кларк: Кијев ће добити наоружање како би зауставио агресију Русије, САД су оружјем покренуле преговоре и зауставиле српску агресију на Балкану

vesli-klark-kosovo

Амерички генерал Весли Кларк, бивши командант НАТО у Европи, који је командовао операцијом Алијансе за време рата на Косову и био учесник преговора у Дејтону, у колумни „УСА тудеј“, поручио је да ће Кијев добити све наоружање које је потребно како би зауставио агресију, уколико Русија не призна украјинске границе, укључујући и Крим. Он је упоредио украјинску кризу са „неспособношћу Европе да заустави рат у Босни и Херцеговини“.

 

– На изузетно тежак начин научили смо када и како треба учинити нешто, а то је Руанда након 800.000 мртвих и Босна након 100.000 мртвих и два милиона расељених – пише Кларк. – На Балкану смо Европљанима препустили да воде дипломатију која би зауставила српску агресију прерушену као етнички сукоб. Дипломатија је пропала. Касније смо подржали Европљане када су одлучили да пошаљу мировњаке УН. То је такође пропало. Тек када су САД преузеле водство и оружјем покренуле преговоре, рат је стао.

Кларк је истакао да је тадашња акција против босанских Срба америчку војску коштала врло мало и да је била обављена без иједног изгубљеног америчког живота.

(Вечерње новости)