Курир: Путин Србији спрема украјински сценарио?

kurir001

Подсекретарка за одбрану САД казала да би Русија могла да дестабилизује мале земље које нису чланице НАТО. Милићева: Сукоб Вашингтона и Москве ломиће се преко нас, морамо да будемо опрезни када је реч о намерама Русије

БЕОГРАД – Русија и њен председник Владимир Путин могли би да дестабилизују Србију и остале мале земље које нису чланице НАТО, упозорила је Кристин Вормут, подсекретар за одбрану САД.

Она је то казала на саслушању пред Одбором за оружане снаге Америчког конгреса.

– Русија би могла да се у том покушају послужи информационим операцијама и техникама које је користила у Украјини – рекла је Вормутова.

Као друго „подручје за забринутост“ она је навела балтичке земље, у којима би Русија, такође, наводно покушала да реализује „украјински сценарио“, а само дан раније државни секретар САД Џон Кери у Америчком сенату је рекао да се више земаља у Европи, међу њима и Србија, налази на „линији ватре“ односа између САД и Русије.

Јелена Милић, директорка Центра за евроатлантске студије, каже да Русија тако нешто већ ради у балтичким земљама, међу којима су и поједине чланице ЕУ и НАТО.

– Ако већ њих покушава да дестабилизује, шта тек можемо очекивати ми мале земље. Нажалост, то ће се преламати преко нас и Србија мора да буде веома опрезна када је реч о Русији и њеним намерама и интересима – каже Милићева.

Према речима британског публицисте Тима Џуде, након избијања кризе у Украјини природно је да западне владе треба да се побрину и за поједине балканске земље.

– Најпре је Ангела Меркел недавно изјавила да Русија шири утицај на Балкан. То значи да су и европски и амерички званичници веома озбиљно схватили претњу од уплитања Русије у овом региону. Након избијања кризе у Украјини природно је да западне владе треба да се побрину и за поједине балканске земље, имајући у виду да су у суседству НАТО и ЕУ – рекао је Џуда.

Бранко Радун: Американци воле да шире панику

Аналитичар Бранко Радун каже да Руси и Путин немају баш политичке већ енергетске амбиције на Балкану.

У Вашингтону мало воле да шире панику, а такве изјаве су више усмерене ка Европљанима, нарочито ка Немачкој и Француској. То је нека врста зависти због тога што ове земље намеравају да праве споразум с Русијом – каже Радун.

Џон Кери: Србија на челу ОЕБС је фактор стабилности

Шеф дипломатије Ивица Дачић имао је јуче састанак с државним секретаром САД Џоном Керијем, који је трајао више од сат времена, а пре састанка, на заједничкој конференцији, Кери је рекао да САД поздрављају чињеницу да Србија предузима кораке ка чланству у ЕУ.

– То је веома важно и подразумева реформе. Србија је на челу ОЕБС у тренутку када међународна заједница покушава да стабилизује ситуацију у Украјини – рекао је Кери и додао да је Србија показала одлучност у дијалогу са Косовом.

– Знамо да је тешко и да постоје компликације, али поздрављамо то што је одржан састанак с представницом ЕУ Федериком Могерини.

Дачић је казао да је Керију објаснио позицију Србије у односу на конфликт у Украјини и да је његова недавна изјава да се налазимо на линији ватре погрешно протумачена.

Спремао сесковао план за пуч у Украјини?

Путин и његови сарадници ковали су план како да Русија распарча Украјину и својој територији припоји поједине делове те земље пре више од 12 месеци – раније него што је преврат у бившој републици СССР почео. То је обелоданио британски лист Индипендент позивајући се на наводе објављене у руској Новој газети. Како истиче британски лист, из Путинове канцеларије процурио је документ који садржи детаље руске стратегије.

(Јелена Велиновић – Курир)