Едита Тахири: Срушити барикаду на Ибру у К. Митровици и убрзати процес гашења тзв „Цивилне заштите“ на северу Косова

Edita-Tahiri

Такозвана косовска министарка за дијалог са Србијом, Едита Тахири затражила је да се укине цивилна заштита у српским општинама на северу Косова, и да се спречи да Београд отеже спровођење Бриселског споразума, саопштила је косовска влада. Она је оптужила Београд да омета функционисање општина на северу и казала да је, ако буџети тих општина не буду усвојени до краја марта, у њима неопходно поновити локалне изборе.

 

Тахири је током јучерашњих састанака са европским званичницима у Бриселу оценила да је приоритет остваривање постигнутих споразума „Косова“ и Србије.

Едита Тахири је оценила да је постизање споразума из области правосудја добар наставак дијалога, али да његова примена треба да буде брза и да се не дозволи хронично кашњење Србије у спровођењу споразума.

„Она је затражила да се се убрза процес гашења такозване структуре Цивилна заштита и дала гаранције да је спреман план ткзв. Владе (Косова) за укључивање припадника те формације у цивилне институције Косова.

Тахири је такође затражила да ЕУ не дозволи кашњење на уклањању барикаде на реци Ибар (мост у Митровици).., пошто је то питање према споразуму у надлежности ЕУ“, наводи се у саопштењу.

Едита Тахири је посебно затражила гашење свих „паралелних општинских структура на северу“ и обавестила представнике ЕУ сновостима у тој области.

„Она је нагласила да Србија омета функционисање легалних општинских структура на северу Косова, и посебно истакла да ће се, уколико општине на северу не буду усвојиле буџете за 2015. годину, суочити са правним проблемима и блокирањем буџета“, наводи се у саопштењу.

Уколико до краја марта општине Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток не усвоје буџете по косовским прописима, треба организовати нове изборе за одборнике тих општина, пише у саопштењу.

У тим општинама, поред структура изабраних на локалним изборима Косова, делују и општинске структуре у систему Србије.

(Танјуг)