Дедеић: Инсистирањем на Уставу из 1905. Мандић прихватио и Црногорску цркву

„У Црној Гори, уз помоћ САД, неће од српства остати ни камен на камену!“ опомиње Дедеић.

Добрило Дедеић

Инсистирање посланика Нове српске демократије на ,,идентитетским“ решењима Устава Књажевине Црне Горе из 1905. године велика је помоћ Демократској партији социјалиста, и њима братској (о)позиционој Социјалдемократској партији у веома важном тренутку галопирајућег процеса наметања црногорског идентитета Србима, сматра предсједник Српске листе Добрило Дедеић.

„Чланом 40. тог Устава, мимо црквених канона, а вољом тадашњег диктатора – господара који није могао бити позван на одговорност, наведено је да је ,,Црногорска црква аутокефална“. Већ пуних 15 дана посланици Нове безобзирно и ,,неопрезно“ понављају причу да подржавају све одредбе тога Устава и на тај начин директно помажу Милу Ђукановићу уочи партијског Конгреса на коме ће ДПС да заузме став о ,,Православној цркви у Црној Гори“. Ако подржавају све, значи да подржавају и онај члан о цркви, јер се Устав не може користисти као ,,шведски сто“, па грицнете тамо гдје вам одговара, а прескочите на другом мјесту“, наводи се у саопштењу.

Такође, како додаје, прича о томе да су симболи српског народа у Црној Гори наводно они симболи из Устава 1905. чиста је превара и режимска подметачина.

„Нова се пере зато што је крива што Уставом и законима, и поред братства и јединства са СДП-ом, Срби не могу да користе своје националне симболе на зградама општина у којима су већина, нити на интерним скуповима какви су, рецимо, свадбе. Мада, то могу одмах да поправе ако их у томе подржи опет ,,братски“ и унијатски СДП. Када би приједлог Нове био прихваћен од стране српског народа, онда тробојка са орлом Немањића не би била национални симбол Срба у Републици Српској него би то били застава и грб Стефана Твртка I Котроманића. У Војводини би националним Срби сматрали симболе Српског Војводства из 1848. године, али они то не раде него истичу заставе које су симбол свих Срба. Срби у Македонији користе уставно право на употребу симбола државе Србије, иако би могли да нађу ,,засебне“ симболе још од времена Душановог царства“, стоји у саопштењу.

Дедеић сматра да једино Мандићеви ,,Срби“ траже алтернативне симболе, мимо осталих Срба, и Црногорску православну, поред Српске православне цркве.

„Програмом Српске народне странке било је наглашено, у одјељку ,,Циљеви“, тачком 6 ,,право на истицање националних симбола и њихову јавну употребу“ којом је експлицитно дефинисано: ,,Застава српског народа у Црној Гори је црвено – плаво – бијела тробојка са бијелим двоглавим орлом и круном Немањића. Химна српског народа је ‘Боже правде’.“ Никаквог помињана симбола из 1905. године није било, нити је предвиђена ЦПЦ. Још мање полемика да ли треба избацити стихове Секула Дрљевића и Ранка Кривокапића и уместо права за Србе, шминкати државне симболе које ионако усваја већина у којој нема Срба. Данас је макар јасно зашто је СНС морала бити угашена, по налогу ДПС-а и амбасаде САД-а, и формирана ,,Нова“ странка којом ће Ранко Кривокапић млатарати на свакој кривини како не би опстао ни српски камен на камену“, закључује Дедеић.

Извор: ЦДМ.ме


Припремиле: КМ Новине