Православни епископ честитао Шиптарима на КиМ “независност“ (фото)

У време када Шиптари на Косову и Метохији обележавају преиначење њиховог положаја под САД у – тзв., “независност“ јужне српске покрајине, стигла им је необична честитка.

Из удаљене Аргентине, архиепископ Албанске православне цркве у том далеком свету, Александар, пронашао је таблу са називом места које саржи реч „Косово“ па је схватио да је то најбоље место да одатле пошаље своју поруку фотографишући се испред натписа са раширеном заставом Албаније.

Са фотографијама послао је и следећу поруку:

“Честитам свој мојој браћи и сестрама косовским Албанцима, посебно што имам пуно пријатеља тамо који славе „Дан независности“, сви сте ви у мом срцу. Народ (шиптарски) на Косову јуче, данас, сутра заувек је сломио ланце. Сви Албанци, уједињени, изградили смо Велику Албанију. А управо оно што нас уједињује јесте жеља да се интегришемо“.

Настављајући у ритму тврдих и острашћених националистичких убеђења, дозвао је све „свете албанске људе“, националне симболе Албаније, Велику Албанију, њихове циљеве и, уз повике у славу шиптарске „борбе“ и народа,  благословио „Албанију и Албанце где год да су“ потписавши се као Архиепископ + Александар, како су пренели шиптарски медији.

Он је тамошњој јавности од раније познат као изразити Албански националиста.

На Косову и Метохији је само од 1999. године порушено преко 150 православних храмова, 12 цркава срушено до темеља – збрисано са лица земље, преко 10 хиљада надгробних споменика је уништено а готово да нема српског гробља које није оскрнављено. Прогона Срба по националној основи није било само у три општине и то на северу КиМ, иначе је протерано преко 250.000 православних Срба. Преко 2000 их је сурово убијено, киднаповано или им се губи сваки траг.

Званични став Албанске православне цркве, по питању овог инцидента, није познат.


Припремиле: КМ Новине