Британски „Индипендент“: Из Кремља процурео руски дугорочни план о анексији источне Украјине

putin kremlj 1

Москва већ више од 12 месеци планира анексију делова Украјине, о чему сведочи и план који је „процурео“ из канцеларије руског председника Владирима Путина, објавио је британски лист „Индипендент“ позивајући се на наводе из руског листа „Новаја Газета“.

Путинова канцеларија је, према тим наводима, обрадила детаљну „мапу пута“ о томе како би „проруска струја“ могла да омогући Москви да се докопа Крима и неких источних провинција, само пар недеља пре свргавања украјинског председника Виктора Јануковича и избијања кризе у Украјини, преноси лондонски дневник.

Према документу у који је „Новаја Газета“, како наводи, имала увид, Русија је идентификовала Јануковича као „политички пропалог“ и изнела план по којем ће „пуч“ покренути догађаје који ће, на крају, довести до ширења Русије.

Подршка Русији са Крима завршила се референдумом и припајањем полуострва

Међутим, сензационални наводи објављени у руском листу, једном од последњих независних у Русији, који је недавно номинован за Нобелову награду за мир 2015. за истраживачки рад, нису могли да буду проверени из независних извора, напомиње „Индипендент“.

 

Документ за који се тврди да је процурео, како пише „Новаја Газета“, достављен је Путиновој канцеларији на разматрање између 4. и 12. фебруара 2014. године, истог месеца када је Јануковича сменио украјински парламент.

Међу истакнутим детаљима плана наводи се „пежоративна оцена о Јануковичу, кога је Русија касније представила као жртву пуча и јединог легитимног лидера Украјине“.

У једном делу документа истиче се потреба за дестабилизовањем западне Украјине и указује се да је, да би се покренуле проруске струје на Криму и територијама источне Украјине, потребно створити догађаје који ће том процесу дати политичку легитимност и морално оправдање, преноси „Индипендент“.

У недавним коментарима о украјинској кризи у интервјуу руској државној телевизији, Путин је поново порекао да његова влада пружа подршку проруским активистима на истоку Украјине, подсећа британски лист.

(Танјуг)