«ВАШИНГТОН ИНТЕРЕСУЈЕ ТАЧКА РАЊИВОСТИ РУСИЈЕ»

rusija sad
Текст: Марина Балтачева,
Јуриј Богданов

Џон Кери, говорећи у Конгресу, оптужио је Русију да лаже, обећао је у блиској будућности увођење нових санкција и најавио скоро слање оружја Украјини. Реч шефа Стејт департмента не само да је ласкала „јастребовима“, већ је охрабрила кијевски режим. Управо у овим данима, Вашингтон је „угостио“ бившег шефа Савета за националну безбедност и одбрану, Андреја Парубија, који је донео претходно договорену листу потребног наоружања, укључујући ракетни систем Javelin.

Амерички државни секретар Џон Кери, говорећи на расправи пред Одбором за спољне односе Сената, изјавио је, да су устаници Донбаса – „инструмент“ који Русија користи на истоку Украјине. Кери је додао да га су руски представници више пута лагали „у лице“ о својим акцијама у Украјини, преноси ВВС.

„У Русији постоји невиђен период неприкривене и обимне пропагандне кампање коју сам ја видео само на врхунцу хладног рата – каже шеф Стејт департмента. – Они су упорни у искривљивању стварности, у лажима – назовите то како год желите – о својим поступцима мени у лице, и у лице другима, у многим случајевима“. Поред тога, државни секретар је поново назвао акције устаника „кршењем минских споразума“.

Према Керијевим речима, питање могућности директне војне помоћи Кијеву налази се у стадијуму „активног разматрања“. „Ми ћемо сагедати, у којој тачки ће ситуација бити у блиској будућности“ – рекао је државни секретар, говорећи о времену доношења могуће одлуке.

Кери је такође поново запретио „новим санкцијама против Русије“, које „могу бити уведене у наредних неколико дана“. Имајте на уму да, према речима државног секретара, „на листу санкција може бити укључен“, и директор Федералне службе безбедности Русије Александар Бортников, који је прошле недеље учествовао на самиту о борби против насилног екстремизма у Вашингтону.
„Укључујући и Javelin»

Истог дана, када је шеф Стејт департмента саопштио о „активном разамтрању“ питања америчке помоћи, потпредседник Врховне Раде, бивши секретар Савета за националну одбрану и безбедност Украјине Андреј Парубиј донео је у САД усагалшену са украјинским безбедносним агенцијама листу потребног наоружања. О чему је у среду известила новинска агенција УНИАН.

Према речима Парубија, „део наоружања је небојево оружје. На пример, радари и беспилотне летелице, радио везе и средстава за ометање радио комуникација непријатеља. Што се тиче бојевог оружја – то су првенствено противтековски ракетни системи, укључујући и Jevelin.

Парубиј је додао да је цео списак велики, али све у свему то је мала листа. Према тврђењу украјинског „молиоца“, списак је већ добио председник САД Барак Обама. Међутим, мисија Парубија је, према његовим речима, такође да представи документ и другим званичницима који „који имају непосредан утица на доношење одлке“.

„Реч САД ће бити од кључног значаја. Након САД многи лидери европских земаља, Канаде, сигуран сам у то, подржаће ову иницијативу и активније ће помоћи Украјини“, – рекао је Парубиј.

Подсетимо, да је јуче председник Украјине Порошенко рекао да је као резултат посете изложби оружја IDEX-2015 закључио око 20 уговора о испоруци оружја Кијеву.
„Велика Британија је заузела чврст став“

Британски премијер Дејвид Камерон такође је обећао да ће помоћи Кијеву слањем војних инструктора и обавештајних података. „Ми ћемо послати одрђен број наших војника у Украјину ради обуке украјинске војске, а токође ћемо обезбедити (украјинској војсци) неке тактичке податке“ – рекао је Камерон.

Подсетимо, 11. фебруара у Украјину су допутовали страни експерти НАТО ради обуке војника украјинске Националне гарде и инструктора центара обуке ВСУ. 13. фебруара Лондон је послао украјинским снагама «специјалне операције» 20 оклопних возила Saxon произведених у Великој Британији. 6. фебруара амбасадор Велике Британије у Кијеву Сајмон Смит је рекао, да Британија намерава да настави са подршком украјинској војсци. Командант америчке војске у Европи генерал Фредерик Бен Хоџс је изјавио, да америчка војска намерава да почне са обуком украјинске војске у марту.

Француске власти, за разлику од Велике Британије, не разматрају могућност слања војних инструктора у Украјини или снабдевање опремом, изјавио је у среду министар спољних послова Француске Лоран Фабиус. „Велика Британија је заузела чврст став и врши низ мера… о чему говори премијер Дејвид Камерон. Ми се са наше стране такође придржавамо тврдог става, али и даље у корист де-ескалације сукоба“, – рекао је Фабиус, додајући да је „примирје у Украјини генерално приметно, али да и даље постоје места где се оно још увек не реализује“.
Почело је уклањање тешке технике

Подсетимо, мински договори подразумевају, између осталог, повлачење тешког наоружања обеју страна у сукобу „на удаљеност од најмање 50 километара једних од других“.

Ову тачку споразума већ спроводе сукобљене стране – барем судећи по изјавама њихових званичника. Устаници су почели повлачење тешког наоружања са линије сукоба јуче ујутру. Касније су украјинске снаге такође почеле са делимичним повлачењем тешког наоружања са линије сукоба. Опуномоћеник Луганске народне републике Владислав Дајнево је изјавио да је ЛНР спремна да до 24. фебруара убрза уклањање тешког наоружања, али у исто време ће узети у обзир поступке Украјине.

У недељу, заменик команданта корпуса Министарства одбране ДНР Едуард Басурин је изјавио: непосредно уклањање оружја са линије разграничења у Донбасу почиње 24. фебруара и трајаће око две недеље.

Лидери Заједничког центра за контролу и координацију примирја и стабилизацију ситуације (СЦКК) у уторак су предали посматрачима ОЕБС-а карту са линијом контакта, као што је договорено од стране свих страна у сукобу у Донбасу.
„Све одлуке су већ донете“

Неки стручњаци верују да спровођење минских споразума „неће спречити“ Сједињене Државе да пруже подршку Порошенковом режиму– укључујући и војну.

„Политичка одлука је већ донета, САД ће снабдевати Украјину убојним средствима. Једино питање је тражење погодног момента за то – изјавио је за лист ВЗГЛЯД војни експерт, главни уредник листа „Народна одбрана“ Игор Коротченко. – За САД је наставак рата у Украјини основа државне политике усмерене на наставак удара на Русију и дестабилизацију ситуације на нашим границама“.

Он је подсетио да се испорука таквог оружја врши „скривеним каналима, у малим серијама, поред тога, САД су организовале и платиле испоруке совјетског оружја украјинској војсци из држава бившег Варшавског пакта, а које су сада – чланице НАТО-а“. Што се тиче отвореног снабдевања, оно ће почети „у првој половини 2015. године, са политичке тачке гледишта, Бараку Обами руке су потпуно одвезане, све одлуке су донете у Конгресу“, уверен је Коротченко.

Руска реакција ће бити жестока, рекао је експерт. Он је појаснио да ће са почетком отворене испоруке убојних средстава Украјини, САД „прећи одређену црвену линију, и ми ћемо тада имати одрешене руке да обезбедимо велику војну-техничку помоћ војсци ДНР и ЛНР путем испоруке руског оружја тамо“.
„САД за себе не виде никакве негативне последице“

„САД су од почетка показале скепсу према минским споразумима. Поред тога, у америчкој политичкој елити влада чврсто становиште, да је неопходно снабдевање Украјине оружјем, – констатовао је коментаришући за новине ВЗГЛЯД политиколог, председник Института националне стратегије Михаил Ремизов. – Обамина администрација је желела то да избегне у неком тренутку, али вероватноћа отворене војне помоћи је висока“.

Трошкови испоруке бојевог оружја Украјини за САД нису очигледни, рекао је Ремизов. САД не виде негативне последице за себе ако они отворено испоруче оружје Киеву. „Ако Русија као одговор интензивира војно-техничку подршку устаницима, то такође не представља негативан сценарио за САД. Вашингтон интересује тачка рањивости Русије и руско-европских односа, а не успех Кијева“, – рекао је Ремизов.

По мишљењу политиколога, одређена војно-техничка подршка од стране САД већ се упућује Кијеву, међутим, додаје Ремизов, коначна одлука о отвореном америчком војном снабдевању још није донета. „Изјаве о могућности увођења нових санкција против Русије су већ постале стндардне, – приметио је саговорник. – Јасно је да се ради само о механичком повећању списка, то јест о проширење листе компанија које потпадају под санкце. Чињеница је да ово нема значајан утицај на Русију“.

Генерално, по његовом мишљењу, Запад је дошао до закључка да страх у Москви могу изазвати само нови и прилично радикалнији кораци, на пример избацивање Русије из система SWIFT. Међутим, ове мере ће имати негативан утицај и на Запад. Све остало су само симболичне мере.

Са руског превео
Срђан Ђорђевић, дипл. екон.
сарадник Друштва српско-словенске солидарности КиМ
«Григорије Степанович Шчербина»
http://www.vz.ru/politics/2015/2/25/731335.html