Косово држава у географији за шести разред

Geografija udzbenik Kosovo

ЈП Завод за уџбенике издао је радну свеску из географије за шести разред основне школе у којој је на свим мапама Косово отцепљено од Србије! Уџбеник се користи од септамбра 2014, а тек сад је дошло до реакције у јавности!

Косово је представљено као држава на свим мапама у радној свесци, а шест месеци није било реакције

На мапи која приказује јужну Европу, али и на другим мапама у овом уџбенику чији су аутори Рада Ситарица и Милутин Тадић, КиМ је уоквирено линијом за обележавање границе земаља.

Да ствар буде гора, ово је најзаступљенија радна свеска из географије у школама. Репортери „Блица“ јуче нису успели да је пазаре у књижарама Завода за уџбенике јер је свуда распродата још у септембру! Завод за уџбенике не признаје грешку, али ипак најављује нове преправљене примерке.

Радне свеске су распродате већ у септембру

– Увидом у радну свеску види се разлика у линијама које представљају државну границу и упола тањој линији која представља покрајинску границу. Међутим, таква, упола тања линија, не постоји када је реч о Војводини.Завод за уџбенике нема намеру да доводи у питање нејасноћу која се појавила и зато ће повући комплетан до сада одштампан тираж и заменити га новим примерцима у којим ће разлика у уцртаним линијама бити очигледнија – поручују у Заводу.

У Министарству просвете кажу да су свесни честих грешака у уџбеницима, те да ће новим Нацртом закона о уџбеницима, који ће се ускоро наћи у скупштинској процедури, бити много већа одговорност на издавачима.

– Издавач ће морати да прати примену уџбеника и да реагује чим се оваква грешка појави. Читав поступак одобравања уџбеника биће транспарентнији

И родитељи су незадовољни грешком у уџбенику.

– Овако само збуњују децу. И то баш у уџбенику географије – каже Јелена Ђурђевић (47), мајка једног шестака из Београда.

(Блиц)