Њуз.нет: Јачање динара изазвало панику међу грађанима ЕУ који имају кредите у динарима

dinari
Грађани ЕУ који имају кредите у динарима упозоравају
да су спремни чак и на протесте и штрајк глађу

ЕВРОПСКA УНИЈA, 24. фебруар 2015, (Њуз) – Наглим растом вредности динара грађани европских земаља преко ноћи су се нашли у врло тешкој ситуацији из које траже излаз и трачак наде. Скок курса српског динара изазвао је невероватну панику међу грађанима у регији ЕУ који имају кредите у тој валути.

Председник швајцарског Удружења корисника кредита у динарима (УКД) „Динџа“ Жак Манијенти је потврдио за Њуз да европљани који враћају кредит у динарама не знају шта да раде.

– Ја лично сам подигао кредит од 10.000.000 динара који сам вратио до пола, а сада је та сума малтене опет иста као на почетку. Нико није веровао да би динари могли да буду овако непредвидиви.

Осим у Француској, Швајцарској и Енглеској, растом динара у скоро безизлазну ситуцију је доведено на десетине хиљада породица у Шпанији, Италији и Португалу.

Због врло тешке ситуација у којој су се изненада нашли грађани земаља ЕУ који су подигли кредите везане уз српски динар, надлежне институције ће покушати да пронађу решење за новонасталу кризу, а сами грађани упозоравају да су спремни чак и на протесте и штрајк глађу.

Удружење корисника кредита у динарима (УКД) „Динџа“ у Швајцарској ће покушати да у сарадњи с институцијама реши новонастали проблем, додајући ипак да постоји могућност предузимања и ригорозних мера укључујући изласке на улицу.

-Прво ћемо се обратити државним институцијама и новоизабраним властима како би видели шта они могу урадити. Након тога, заузећемо став на ванредној Скупштини удружења. Ми смо спремни, ако не буде конкретних резултата, и на најригорозније мере, на излазак на улице, на штрак глађу, блокаде, поручили су из овог удружења.

Бојан Савић
Виктор Марковић

Њуз.нет