ДНР: Кијев чека и војни крах ако покуша напад у време повлачења тешког наоружања

ДОЊЕЦКА И ЛУГАНСКА РЕПУБЛИКА ПОЧЕЛЕ ОБИМНО ПЛАНСКО ПОВЛАЧЕЊЕ ТЕШКОГ НАОРУЖАЊА

Едуард Басурин

  • ЗАХАРЧЕНКО: У Дебаљцеву смо освојили око 80 тенкова, од којих је већина у функционалном стању, око 50 артиљеријских оруђа, а минобацаче чак нисмо ни бројали… На плану снабдевања оружјем и техником, украјински генералштаб је наш главни савезник

АРМИЈА Доњецке Народне Републике у уторак је започела обимно повлачење тешке војне технике од линије додира, изјавио је портпарол Министарства одбране ДНР Едуард Басурин.

„Данас у 9 ујутро наше јединице су наставиле са повлачењем тешког наоружања од линије додира – рекао је он.

– Планирано је да се код Дебаљцева, Горловке, Доњецка и Тељманова повуче око 96 артиљеријских оруђа Д-30“.

Јединице Народне милиције Луганске Народне Републике такође у уторак приступају повлачењу тешког наоружања у рејону Дебаљцева.

То је дописнику агенције ТАСС рекао заменик команданта Народне милиције ЛНР Виталиј Кисељов.

„Данас у 12 часова у рејону Дебаљцева повлачи се реактивна артиљерија“ – казао је он.

Кисељов је додао да ће за који дан, у складу с Минским споразумима, почети повлачење и других артиљеријских система по целој линији разграничења.

По његовим речима, техника је већ спремна за повлачење, а њено померање на предвиђене локације ће трајати два дана.

Раније је овлашћени представник ЛНР Владислав Дејнего изјавио да је ЛНР спремна да од 24. фебруара убрза повлачење тешког наоружања, али ће при том „узети у обзир потезе Украјине“.

Међутим, Басурин је саопштио да Кијев још није припремио локације на које ће бити повучена тешка техника.

Александар Захарченко

По његовим речима, уместо повлачења, украјинска армија наставља да повећава број оклопних возила на свим правцима и да утврђује положаје.

Басурин је позвао Кијев да поштује Минске споразуме под контролом посматрача ОЕБС и Заједничког центра за контролу и координацију примирја.

Истакао је такође да ће се покушај да се искористи повлачење наоружања од стране устаника за стицање предности за Кијев претворити у „политички и војни крах“.

Председник Доњецке Републике, Александар Захарченко, изјавио је додао да је у рејону Дебаљцева остало још око 500 украјинских војника.

„Ми их још увек извлачимо из подрума, они су полузамрзнути, и пружамо им потребну помоћ.

Њих је тамо остало око 500“ – рекао је председник ДНР.

Захарченко је саопштио да су устаници у Дебаљцеву освојили много трофеја у виду оружја.

„У наше руке је доспело око 80 тенкова, од којих је већина у функционалном стању, око 50 артиљеријских оруђа, а минобацаче чак нисмо ни бројали…

На плану снабдевања оружјем и техником, украјински генералштаб је наш главни савезник“ – истакао је Александар Захарченко.

Факти.орг