Шиптари у Македонији позвали све политичке субјекте да бојкотују власт која је „киднаповала државу“

reg-makedonija

Група албанских интелектуалаца из Македоније позвала је све политичке субјекте, а посебно албанске, да престану да подржавају власт која је, како оцењују, „киднаповала државу“, преноси „Глас Америке“ на македонском језику. Афера нелегалног прислушкивања македонску јавност потреса од краја јануара.

У отвореном писму које је достављено и амбасадама САД, Немачке, Француске, Велике Британије и ЕУ у Скопљу, албански интелектуалци апелују на политичке субјекте а посебно албанске „да престану да даље подржавају рођачки режим који је створио хаос у држави на свим пољима“, оптужујући „групу на власти“ за „киднаповање државе и институција“.

 

„Ниједним рационалним аргументом не може да се оправда даље одржавање у животу оваквог режима који је узурпирао и приватизовао институције, који гази по законима, по слободи и достојанству људи, по заједништву, по слободи говора и информисања, по грађанској и етничкој равноправности и који је у великој мери деградирао људски живот“, наводи се у писму.

Албански интелектуалци сматрају да је под знаком питања и подршка међународне заједнице коју актуелна власт има у Македонији због позивања на „наводно добијен легитимитет на изборима“, наводи Бета.

„Али, свакоме је јасно да грађани не дају легитимитет за огромни криминал, за мржњу и поделе, за незаконито богаћење и осиромашење људи. Није дат легитимитет за монтиране политичке процесе, за кажњавање невиних људи. Прави легитимитет се добија на слободним изборима а такве нисмо имали јер је цео систем био злоупотребљен у корист партије на власти“, наводи се у писму.

Међу потписницима отвореног писма су универзитетски професори Џеладин Мурати, Мерсел Биљали, Осман Кадриу, Идриз Ковачи, Аурора Ндрио Карамети и Сабахудин Жута аналитичари Исмет Рамадани, Џелал Незири и Зећирија Ибрахими, публицисти Исмаил Синани и Африм Гаши, који имају подршку око 70 других јавних личности, етничких Албанаца з Македоније.

Између две најјаче македонске партије, владајуће ВМРО ДПМНЕ, чији је лидер Никола Груевски македонски премијер, и опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) на чијем је челу Зоран Заев, од краја јануара не престаје размена оптужби за „нелегално шпијунирање“, односно „сарадњу са страним обавештајним службама“.

(РТС)