У Нишу пребивалиште добија све више Шиптара са Косова

siptari

За пуних пет година, од 2010. до 2014. године, пребивалиште на подручју које покрива ПУ Ниш пријавило је укупно 1.086 Албанаца са подручја Косова и Метохије, сазнаје “Блиц”.

Из нишке полиције је званично саопштено да је овај број пребивалишта дат особама са подручја АП Косово и Метохија, без навођења националне припадности, али будући да се зна да косовски Срби имају статус расељених лица, несумњиво је да су у питању Албанци.

 

Овим податком су практично демантоване гласине о “масовној албанизацији Ниша” по којој наводно, почев од 2010. године, пребивалиште у највећем граду на југу Србије годишње тражи по десетак хиљада косовских Албанаца. Тема је постала посебно врућа након што је пре неколико дана – позивајући се на незваничну “статистику” да је само у 2010. години затражено 11.000 пребивалишта – Нишлијама подељен велики број летака неименованог аутора “против албанизације Ниша”.

Према званичним подацима нишке полицијске управе, највећи број пребивалишта у Нишу одобрен је 2010. године – 313, а онда следеће године дупло мање (157). У 2012. години пребивалиште је добило 184 грађана са подручја КиМ, у 2013. години 192, а у 2014. укупно 240 људи. Чак и ако се статистици дода и број одобрених боравишта, укупна бројка је далеко мања од петоцифрене. Наиме, за пет година одобрено је укупно 985 боравишта у Нишу Албанцима са подручја Космета.

Но, нису сви који су аплицирали за пријаву пребивалишта успели и да га добију. У поменутом петогодишњем периоду одбијен је 231 захтев, од чега 100 захтева у 2010. години. Пријава боравишта одбијена је у 135 случајева, а највише у 2011. години.

– За грађане који подносе захтев за пријаву пребивалишта или боравишта врши се теренска провера како би се установило да ли се налазе заиста на адреси коју су навели у свом захтеву. Решења о поништењу пребивалишта доносила су се у случајевима када се провером на терену утврдило да се лица са АП КиМ која имају пријављено пребивалиште не налазе на пријављеној адреси – одговорено је нашем листу у Полицијској управи у Нишу.

Пријава пребивалишта и боравишта становника са подручја КиМ, напомињу у полицији, врши се у складу са уредбом о поступку утврђивања испуњености прописаних услова за издавање пасоша за лица са АП Косово и Метохије, објављеном у „Службеном гласнику“ 2009. године.

Леци против албанизације

У лецима против “албанизације Ниша” који су пре три дана дељени наводило се да је наводно од јануара до септембра 2010. године близу 11.000 Албанаца пријавило пребивалиште на територији општине Медијана, а подсећа се и на хапшење полицајаца у Мерошини исте године јер су “омогућили већем броју Албанаца да на основу лажних докумената пријаве пребивалиште на територији те општине”.

У летку се тврди да Албанци са Косова преко посредника купују некретнине у Нишу, да су постали власници преко 300 стамбених јединица и да им у том послу, “нажалост, помажу Срби”.

Подсећа се и на изјаву министра унутрашњих послова Небојше Стефановића да је више од 60.000 Албанаца поднело захтев за издавања пасоша Србије.

(Бранко Јанаћковић – Блиц)