Просте паралеле између усташтва и бандеровштине

216990_74974036_4223344-600x330

Постоје застрашујуће паралеле између руско-украјинског и српско-хрватског националног спора. Конкретно мислим на ту чињеницу да почетком 19. века, за време буђења националне свести широм света, ни Хрвати ни Украјинци немају своје покрете, чак шта више Украјинци се ни не зову Украјинци! Хрватски и украјински национални покрети су створени отприлике у исто време и оба од посредством Аустро-Угарске монархије, иза које је наравно стајао Ватикан. Народ који је живео у данашњој западној Украјини се звао Рутени које су и Пољаци и Руси сматрали словенском браћом и присвајали их, Руси су их звали „Мали Руси“, а Пољаци су их малтене сматрали истим народом само друге вере. Сличност са овим нашим односима је невероватна и погодите ко је ускочио ту и забиберио чорбу?

Интелектуална елита се окупља у „лављем граду“, Лвову у Галицији и убеђен сам, посредством неких тајних организација попут Језуитског реда, проглашава Рутене и њима блиске, мање, локалне народе – Украјинцима! Локално католичко и унијатско становништво одмах прихвата свој нови идентитет и почиње да га шири међу осталима, а у Лвову се отварају прве школе и гимназије на којима се пише и говори искључиво тим новим украјинским језиком. Недуго затим, почиње први светски рат и у невероватној историјској коинциденцији у аустријској војсци се појављују хрватски и украјински легиони, „домобрани“ и „сичи“ или „сечи“, нисам сигуран како се чита јер, као што рекох, нема литературе на српском.

Кад будем имао мало више слободног времена написаћу вам овде један састав, неко моје виђење тог украјинског питања на основу свега што сам прочитао. За сада сам направио једну слику у фотошопу, надам се да није проблем да је окачим на овој теми чисто да вам покажем на конкретном примеру неке ствари које можда до сада нисте видели.

Хрватски национализам се у највећој мери врти око усташке идеологије, а украјински национализам као да је пљунута копија! Гледам неке старе снимке, код Иловајска један делија из батаљона Донбас каже да је он из некаквог РУН-а, организације украјинских националиста који говоре руским језиком Bebee Dol Приметио сам да многи Руси нису сасвим сигурни шта сад таква појава представља, али мислим да ми то савршено добро знамо…

Историја је мајка знања, мудрост и наравоученије које можете извући из ње су непроцењиви! Русе још и разумем, они не познају овакву Украјину, али оно што ме запањује јесте подршка Пољске и присуство Пољака у редовима украјинских добровољачких батаљона. У пољском народу постоји један израз који је дубоко урезан у њихову националну свест, а везан је за догађаје који су се десили током 2. св. рата, конкретно ’43 и ’44 године. „Rzeź wołyńska“ – „Волинијско клање“, почињено од стране Бандериних усташа које су Волинију сматрали својом територијом и хтели да ножем, вилом и метком очисте свако присуство Пољака. Исто се десило и у Галицији, али ћу мало више написати о свему овоме кад будем имао времена и наравно ако би вас занимало шта бих имао да кажем Wink

_Hoplit_ / http://www.mycity-military.com/

Васељенска ТВ