Бомба на маршу за „Мајдан“, двоје људи погинуло (видео)

316096

У експлозији током митинга посвећеног годишњици свргавања са власти бившег председника Виктора Јануковича у Харкову погинуло је двоје, а више од десеторо је рањено.

Украјинске службе безбедности наводно су ухапсиле четворо осумњичених за експлозију у Харкову, у којој су погинуле најмање две особе, а више од десеторо је рањено.

Како јавља украјинска телевизија, позивајући се на изјаве очевидаца, експлозија се догодила одмах након што је колона демонстраната кренула ка централном Тргу независности у граду.

Према изјавама сведока, експлодирала је бомба која је на учеснике митинга бачена из возила. Међу повређенима је и један полицајац, саопштило је украјинско Министарство унутрашњих послова.

Како преносе медији, протесту је присуствовало више од 500 људи. Полиција и тужилаштво тренутно врше увиђај, a украјинске власти су догађај назвале терористичким актом.

Марш достојансва у Кијеву

У Кијеву је данас одржан „Марш достојанства“ у знак сећања на догађаје који су се одиграли на Тргу независности прошле године. Маршу су присуствовали и лидери неколико европских земаља, председници Пољске, Литваније и Словачке – Броњислав Коморовски, Даља Грибаускајте, Андреј Киска и председник Европског савета Доналд Туск, пренеле су РИА Новости.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Украјине, маршу је присуствовало око 8.000 људи.

(Спутник)