СКAНДAЛ У ХРВAТСКОЈ: Вучић се руковао са генералом који је лежао у Хагу због “Олује”

Хрватски “Вечерњи лист” објавио је фотографију на којој се види премијер Aлександар Вучић како се рукује са ратним генералом Младеном Маркачем који је провео пет година у Хагу због операције “Олуја”. 

ФОТО: Вечерњи лист – Борис Шчитар

Током инаугурације хрватске председнице Колинде Грабар – Китаровић, премијер Aлександар Вучић руковао се са ратним генералом Младеном Маркачем који је провео пет година у хашком затвору због прогона Срба у акцији “Олуја”.

“Вечерњи лист” пише да је генерал Маркач Вучићу први пружио руку. На питање новинара тог листа о чему је разговарао са Вучићем, Маркач је одговорио:

“Не могу вам ништа о томе рећи. Други пут ћемо сарађивати. Хвала лепо.”

На фотографији се види и генерал Иван Чермак који стоји иза Маркача.

Хрватски генерали Маркач и Чермак су заједно с генералом Aнтом Готовином у Хагу ослобођени кривице за ратне злочине над цивилима српске националности током и после акције “Олуја” у августу 1995. године.

Ослобађајућа пресуда изазвала је бурне реакције у Србији. Чак је и Aлександар Вучић 2012. године у улози првог потпредседника Владе у Уједињеним нацијама изјавио да је “Србија доживела најгори ударац од Хага”.

Вучић је тада затражио да се особама осуђеним за ратне злочине пред трибуналом омогући да казну издржавају на територији република бивше Југославије чији су држављани.

“На основу недавно донете пресуде, српска нација је издвојена као једини починилац тих дела и једини народ одговоран за злочине почињене деведесетих година. То се не поклапа са чињеницама. У немогућности да адекватно расподели кривицу, трибунал није успео да задовољи правду”, зборио је одлучно тада Вучић.

Реагујући на Вучићеве речи у Уједињеним нацијама, Маркач се запитао “шта сте очекивали од Николића и Вучића”.

“Код њих је радикалан став прејак. Док Хрвати исказују своју склоност да остваре добар контакт са Србијом, њихова је реторика и даље радикална. Особито када се ради о људима из Шешељове радикалне странке, одатле су ‘изишли’ садашњи први потпредсједник Владе Србије Aлександар Вучић, као и сам српски председник Николић. Нису се они пуно променили, ни један од њих.”

Има ли Вучић неки део своје личности који већ није прегазио, осим дела личности да је патолошки лажов? Треба градити и одржавати добре односе са Хрватском и другим суседима, у то нема сумње, али Aлександар Вучић није био приморан да се рукује са генералном Маркачем.

Ово нема никакве везе са односима између Хрватске и Србије, већ има везе са Вучићевим климавим карактером. Да ли схватате да не постоји ниједна једина реч коју је Aлександар Вучић некада изговорио, а да је у једном тренутку свог мизерног живота није прегазио?

Телепромтер.рс