ХРВАТСКА ЈЕ ОКУПАТОР СРПСКЕ ЕТНИЧКЕ И ИСТОРИЈСКЕ ЗЕМЉЕ

hrvatska-zastava

            Влада и Скупштина Републике Српске Крајине у прогонству су изненађене одлуком председника Владе Србије, Александра Вучића, да отпутује у Загреби и учествује у слављеичком проглашавању новог председника Републике Хрватске, госпође Колинде Грабар Китаровић. Уверени смо, да би међусобни односи Србије и Хрватске морали да се заснивају на обостраној одлуци о окончању хрватске окупације Републике Српске Крајине (Зоне под заштитом УН), враћању прогнаног српског народа (чија бројка досеже цифру од 800.000), враћање покретне и непокретне имовине српским породицама и отпочињању српско-хрватских разговара у бившој федералној јединици Хрватској, да би се постигао договор о равноправној сарадњи два државотворна народа – Срба и Хрвата. Наравно, оваквом полазном основом би се уклонила неистина, да су Срби само национална мањина у Хрватској – а ту неистину, нажалост, прихватају и државници у српским земљама: Србији, Црној Гори и Републици Српској. Срби Крајине су имали државност у Мађарској – од 1471. године, у Аустрији – од 1630, Млетачкој Републици – од 1627, у Краљевини Југославији – од 1918. и комунистичкој Југославији – од 1943. и 1945. С оваквим историјским наследством и српском културном баштином, Срби су имали право (по Уставу СФР Југославије), да одлучују о својој судбини и судбини својих етничких и историјских територија – на исти начин како су то одлучивали Хрвати о својим етничким и историјским територијама.

УН су подржале ово право Срба Крајишника и то je унесено у Резолуцију СБ 743/1992, на основу које је Република Српска Крајина стављена под заштиту УН, уз одредницу, да Срби у РС Крајине неће користити хрватско законодавство. Мада су Срби уживали заштиту УН, Хрватска је од 1990. до 1995. обавила геноцид над Србима – прогоном око 800.000, убиствима, запленом имовине и превођењем (присулно) православних Срба у римокатоличку веру.

Порука премијеру Александру Вучићу је следећа:

Господине премијеру,

Као државник у једној од српских земаља, обавезни сте се у Загребу, у недељу, 15. фебруара 7523 (2015), обратити домаћину, УН, другим међународним организацијама и светској јавности – да је Хрватска дужна окончати окупацију Републике Српске Крајине (Зоне под заштитом УН) и препустити Србима право на сопствено одлучивање о себи и својим државним и етничким територијама.

С обзиром да државни органи Републике Србије не сарађују с Владом и Скупштином Републике Српске Крајине, саопштење је отворено.

 

Милорад Буха, премијер

Дипл. инж. Рајко Лежаић, председник Скупштине