Мајкл Кирби:Америка и Влада Србије раде заједно

vucic-kirbi

НОВИ САД – „Ситуација у светској индустрији челика је лоша, а економија Европе слабија него што бисмо желели“, изјавио је за РТВ амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби коментаришући одбијање понуде америчке компаније Есмарк за преузимање Железаре Смедерево.

У специјалном интервјуу за РТВ, Кирби је рекао да се спровођење Бриселског споразума посматра кроз регионалну сарадњу, и да САД са Владом Србије ради на спровођењу реформи и борби против тероризма. Осврћући се на Војводину, Кирби поручује да је разочаравајуће што у појединим срединама грађани не познају језик друге етничке групе.

 

Како коментаришете да америчка компанија Есмарк и Влада Србије нису успеле да се договоре око преузимања Железаре Смедерево, иако је изгледало да ће се наћи обострано прихватљиво решење?

Челичане и тај део индустрије у овом тренутку су у тешкој ситуацији. Сетите се УС Стеел-а који је отишао из Србије. Искрено говорећи, економија у Европи доста је слабија него што бисмо желели. Прошлог викенда сам прочитао да је један велики произвођач челика изгубио скоро милијарду долара у последње време у производњи. Чак и немачки произвођачи виде да им профит опада. Према томе, тешке су околности. Србија жели гаранције због лоших искустава из прошлости, али производња челика и то тржиште су у тешкој ситуацији. Обе стране су покушале, видећемо шта ће се догодити.

Влада Србије похваљена је због спровођења тешких реформи. Када мислите да би могли да се виде први резултати и у ком облику?

Знате да помажемо Влади Србије. Помогли смо са грађевинским дозволама, радили смо на закону о раду, и мислим да ће доћи до резултата. Разговарао сам с неким људима који су заинтересовани да инвестирају овде, али потребно је мало времена. Сачекајмо да видимо шта ће се десити у Украјини и Грчкој. Уколико све то буде позитивно, боље ће се разумети и економска ситуација у Европи.

Преговори Београда и Приштине прате се са великом пажњом. Како се они могу одразити на стабилност у региону, посебно ако гледамо дугорочно?

Много тога дешава се у дијалогу са Приштином. Веома сам задовољан кад видим да је премијер Србије отишао у Хрватску на инаугурацију нове председнице. Србија је све озбиљнија у жељи да има добре односе са суседима. Одличан пример је Албанија где је упркос, дрона и заставе који су прекинули фудбалску утакмицу, дошло до посете премијера Едија Раме, и која је у Београду прошла без проблема. У том погледу регионалне сарадње треба посматрати и дијалог са Приштином, мада је тежак али мислим да можемо ићи напред.

Као представник САД, али и дипломата са огромним искуством, можете ли се сложити са онима који тврде да је за Србију наступио један од оних историјских тренутрака у којима се мора одлучити између Запада и Истока?

На многе начине Србија је одредила свој избор. Све странке у парламенту изјасниле су се да желе да иду ка Европској унији и мислим да је то важан избор. У исто време, сви ми имамо пријатеље који су нам традиционални. Србија има Русију, али и друге пријатеље. Нама у САД пријатељи су у Европи, али и у Јапану, Кини, Јужној Америци и Африци. Тако да требамо бити пажљиви када кажемо некоме да може имати пријатеље само са једне стране.

Став званичног Београда је да Србија мора бити уз онај део света који се супроставља глобалној опасности од тероризма. Какве су ваше процене – колики је наш реални допринос тој борби?

Свака земља треба да погледа своје капацитете и проблеме. Србија је променила законе, почела да сарађује са својим суседима и учествује у овој борби. Има неких ваших грађана, чини ми се да их је шесторо, који су погинули у неким сукобима. Сигурно да ви желите да тај број буде мањи. И САД имају проблем са људима који одлазе да се боре на страни исламске државе, али у мојим разговорима са председником Владе, председником Републике Србије, као и са министром спољних послова, ви желите да урадите све што можете да помогнете ову борбу против тероризма, али знате своје капацитете.

Колико тренутна геополитичка позиција Србије може да допринесе решавању конфликта у Украјини током предсевања ОЕБС-у?

Кирби: Мислим да је велика ствар да Србија има ову прилику да буде председавајућа ОЕБС-а јер мислим да је то важно. Када сте добили ову позицију нико није очекивао да ће доћи до кризе у Украјни, али на неки начин не зависи од Србије да разреши ту кризу. Она зависи од добре воље руске стране да дозволи Украјини да крене напред. Уколико буде озбиљна у томе, онда Србија као председавајућа ОЕБС-а може одиграти важну улогу. Међутим, мора вам бити дозвољено да као партнер и неко ко је укључен у целу ту причу одигра такву улогу, и ја се надам да ће вам околности то дозволити.

По коришћењу приступних фондова и прекограничној сарадњи, Војводина је најевропскији део Србије. Како видите будућност те мултикултуралности и мултиетничке заједнице?

Мислим да сте мултиетничко друштво. Сад сам у Војводини која је мултикултурална средина, али морам признати да сам био забринут кад сам посетио Суботицу и видео да нису сви људи спремни да науче језик једни других. Сваки припадник једног народа требало би да жели да научи језик другог народа и желео бих да видим тога све више.

Довољно сте дуго овде да можемо да вам поставимо питање: Шта је, према вашем личном мишљењу, најбољи бренд Србије?

Мислим да су то људи. Посетио сам гимназију у Сремским Карловцима где су ми поставили исто питање. Допада ми се чињеница да Срби имају времена које проводе једни са другима, ви волите да попијете кафу једни са другима, да разговарате. Није пракса свуда у свету да људи имају времена за то и то ми се заиста допада код вас.

(РТВ)