Унук познатог нацисте Доналд Туск: ЕУ високо цени позитивну улогу Албаније у региону; Еди Рама: ЕУ је у сржи албанске политике

rama tusk

Брисел — Председник Савета Европске уније Доналд Туск похвалио Албанију због позитивне улоге у региону.

Он је притом упозорио да су неопходни нови напори на спровођењу реформи ради бржег напредовања на европском путу.

“ЕУ високо цени позитивну улогу Албаније у региону”, рекао је Туск након сусрета са албанским премијером Еди Рамом на заједничкој конференцији за медије у Бриселу.

Donald-Tusk-a-Josef-Tusk

Он је похвалио Албанију због принципа “нула проблема са суседима”, али и због тога што је потпуно ускладила своју спољну политику са европском, укључујући придруживање санкцијама које је ЕУ завела Русији.

Туск је, међутим, упозорио да би унутрашња политика Албаније требало да буде ништа мање проевропска и разумна него спољна и затражио да се између власти и опозиције отвори политички дијалог.

“Политика бојкота и начело да победник узима све, није европски принцип”, истакао је Туск и нагласио да Албанија, као земља кандидат за чланство, мора интензивније да спроводи реформе на које се обавезала.

Рама је у свом обраћању новинарима изјавио да је ЕУ ”у сржи албанске политике””и да се после разговора с Туском враћа у Тирану охрабрен.

Он је изразио забринутост због погоршања економске ситуације у региону која прети да Западни Балкан постане ”периферија периферије ЕУ”.

Рама се заложио за бољу међусарадњу земаља у региону у борби против тероризма, како Балкан не би стагнирао и у тој области.

(Танјуг)