Александар Вучић: Влада није комунистичка партија, не желимо да Железара остане у државном власништву

aleksandar-vucic-1351854926-225747

Београд — Александар Вучић каже да је циљ Владе Србије приватизација Железаре Смедерево и да ће за годину до годину и по, уследити нов покушај продаје те фирме, јер „Влада није Комунистичка партија, па да буде државно власништво над Железаром“.

 

„Ми не желимо да држава буде власник Железаре, али пошто нисмо успели да је приватизујемо, онда идемо на горе решење, увођење новог менаџмента који ће бити изабран на тендеру“, казао је Вучић новинарима на Београдском сајму, где је отворио Сајам туризма.

Он је додао да Влада „није комунистичка партија“ и да се понаша онако како мора у тржишној економији, због чега ће поново бити покренута приватизација Железаре.

Преговори са америчком компанијом Есмарк о продаји Железаре су неуспешно окончани пре два дана, а Вучић је најавио да ће тендер за избор новог менаџмента Железаре бити објављен у понедељак 23. фебруара.

Данашња „Политика“ пише да ће словачки бизнисмен Петер Камараш, власник компаније Пикаро са седиштем у Кошицама, највероватније предводити менаџмент који ће на пролеће ући у Железару Смедерево.

Пикаро је фирма основана 2006. године, а бави се куповином и продајом руде гвожђа, али и низом других делатности. Есмарк и Пикаро, како пише „Политика“, имали су заједничку стратегију за преузимање 80 одсто капитала српске челичане, по којој би Есмарк производио челик и обезбеђивао тржиште, а Словаци би били задужени за сировине.

(Бета-НСПМ)