Тања Мишчевић: Вучићева одлука да присуствује инаугурацији председнице Хрватске није могла бити боља

tanja miscevic - mish

Шефица преговарачког тима за преговоре о приступању Србије Европској унији Тања Мишћевић оценила је данас да је добра одлука премијера Србије Александра Вучића да присуствује инаугурацији председнице Хрватске у Загребу.

 

„У светлу преговарачког процеса Србије са ЕУ одлука премијера није могла бити боља, јер ради на ономе што је и став ове владе, логика или стратегија јачања суседске сарадње и успостављања добросуседских односа“, рекла је Мишћевић за Радио телевизију Србије.

Она је рекла да без обзира на то „шта стиже“ из Загреба Србија мора водити рачуна, јер је реч о једној од чланица ЕУ, која је „наш сусед и са којом имамо и неколико билатералних спорова“.

Мишчевић је истакла да је парафирањем споразума о правосудја урађен велики посао у спровођењу Бриселског споразума и да је испуњен још један од тзв „политичких услова“, односно дијалог са Приштином.

Она је рекла да наставак рада на имплементацији овог договара неће бити лак.

Према њеним речима, посланици Бундестага у Београду током разговорима у Београду нису давали оцене да ли су створени услови за отварање поглавља 35 које обухвата разговоре о напретку у имплементацији Бриселског споразума и нормализације односа Србије и јужне српске покрајине.

Мишчевић је истакла да је, према њеном мишљењу, „моменат за убразање процеса европских интрегарција Србије ту“.

Она је подсетила да преговори не значе број отворених поглавља већ рад на њима и додала да је Србија завршила 30 преговарачких поглавља.

„Од августа смо спремни да отворимо поглавље 32 о финансијској контроли…23 и 24 јуче смо о томе имали разговоре и договоре. Грубље верзије ових Акционих планова су готове“, рекла је она и додала да је Србија апсолутно спремна да отвори та поглавља.

Истакла је да је циљ да се у првој половини године отворе и ова два поглавља, као и да још нека поглавља буду спремна“.

(Танјуг)