Иса Мустафа: Очекујем да Србија призна нашу независност

isa mustafa

Приштина — Такозвани премијер Косова Иса Мустафа оценио је да је Косово „консолидовало свој суверенитет“ и изразио очекивање да ће Србија признати независност ткзв. Косова.

„Косово је консолидовало свој суверенитет. По први пут у скупштини учествују Срби са целе територије Косова“, рекао је Мустафа обавештавајући ткзв. посланике ткзв. Скупштине Косова о споразуму о правосуђу.

 

Он је нагласио да очекује да Србија призна независност ткзв. Косова и да се окончају сва поглавља у разговорима са Србијом.

„Одлука Србије да призна незавиност Косова је у добробити и Србије и Косова“, рекао је он и додао да су уз помоћ САД и ЕУ „побољшани односи између Косова и Србије“.

Мустафа је оценио и да су споразми са Србијом допринели побољшању живота грађана Србије и Косова.

Он је рекао и да Србија није испунила све до сада постигнуте споразуме и да је неколико њих прекршила.

Мустафа изјавио је да ће споразумом о правосуђу бити обезбеђено да се закони ткзв. Косова примењују на целој територији Косова.

Он је додао да ће судије бити именоване у складу са структуром становништва по општинама.

Подносећи извештај на седници косовске владе, Мустафа је рекао да тај споразум представља достигнуће с обзиром на то да обезбеђује унитарни систем правосуђа и да ће, по први пут, како је рекао, закони Косова да се примењују на целом Косову, јављају приштински медији.

Мустафа је обавестио  ткзв. Владу Косова и о сусретима које је имао у Бриселу, где је, како је навео, добио подршку за оснивање оружаних снага  ткзв. Косова.

Такозвани министар правде Косова Хајредин Кући је рекао на седници да је споразумом о правосуђу постигнутим у Бриселу обезбеђена заштита пет циљева.

„Прво је заштита унитарног система, затим примена закона на читавој територији Косова, именовање судија и тужилаца, непроменљивост закона и отклањење паралелних судских структура“, рекао је Кући.

Мустафа је навео и да ће теме будућих разговора са Србијом бити и демаракција границе, компензација ратне штете, повратак документације коју је Србија током рата узела са Косова.

Предузети све мере да се одлазак са Косова спречи

Такозвани премијер Косова Иса Мустафа изјавио је данас да је на разговорима у Бриселу обећано да ће бити предузете све мере како би се решио проблем миграција косовских Албанаца.

Мустафа је агенцији Бета рекао да је о томе разговарао са премијером Србије Александром Вучићем, јер људи са Косова иду преко Србије према земљама ЕУ.

 

– Сада се у разговорима и са Мађарском и са Немачком договара да се предузимају одредјене мере да људи не би одлазили преко Србије. Ми смо сада у стању да прихватимо повратак тих људи који су већ отишли. Није лако јер је реч о доста великом броју грађана Косова који су отишли – рекао је Мустафа.

Такозвани премијер Косова је рекао да се са ткзв. Министарством унутрашњих послова Косова предузимају мере да се онемогући одлазак грађана са Косова „без икаквог разлога“.

– Радимо и са Министарством за европске интеграције да информишемо људе да они неће добити никаксв азил за останак ни у Немачкој ни у Аустрији, као ни у другим европским земљама и да не треба да продају своју имовину да би одлазили са Косова – прецизирао је Мустафа.

Такозвани премијер Косова је казао да се ради и на програму „Владе“ да би се обезбедио привредни и други развој како би се градјанима обезбедио останак на Косову и да је убеђен да ће ткзв. Влада створити ту перспективу, али да то не може да се оствари за недељу или месец дана.

На питање да ли су за те намене већ обезбеђена нека новчана средства, Мустафа је одговорио да Влада сада има око 50 милиона евра као средства за развој пољопривреде, и да ће ако је неопходно бити обезбеђено још средстава.

(Танјуг-Бета)