Лазар Крстић оштетио буџет Србије за 783 милиона евра

Бивши министар финансија Лазар Крстић одбио је прошле године неколико понуда банака да замени ризичне државне кредите у доларима у повољније позајмице у еврима.

Последице Крстићеве одлуке да се доларски дуг не конвертује у евре платиће сви грађани Србије, јер је од октобра прошле године до данас наш јавни дуг само због скока долара у односу на евро увећан за око 783 милиона евра.

Поређења ради, да би се та сума уштедела, пензионери и запослени у јавном сектору мораће две године да примају пензије и плате умањене за 10 одсто.

Да ствар буде још гора, Србија ће и ове године само по основу камата на доларске кредите платити девет милијарди динара више него што би платила камате на кредите у еврима.

Крстић је својевремено од премијера Вучића представљен као „генијалац са Јејла“, који је дошао „да својим знањем помогне финансије Србије“.

Вратио се у Америку

Лазар Крстић се, како „Блиц“ незванично сазнаје, са тимом са којим је радио у Министарству финансија вратио у Америку. Иако извори нашег листа указују на то да је бивши министар од америчке консултантске куће „Мекинси“ заправо само добио неплаћено одсуство за рад у Влади Србије, у њујоршкој канцеларији ове фирме то нису могли да нам потврде.
Како сазнаје „Блиц“, помоћ Крстићу да спречи штету од наглог раста долара нису нудиле само комерцијалне банке, већ и централа Светске банке у Вашингтону.

– Међународна банка за обнову и развој нуди валутно хеџовање својим клијентима како би се помогло у смањењу каматног и валутног ризика – потврђено је „Блицу“ у Светској банци.

(Блиц-НСПМ)