Шта садржи споразум Београда и Приштине о правосуђу

nikolaselakovic Шта садржи споразум Београда и Приштине о правосуђу

СПОРАЗУМ

1. Закони Косова ће се примењивати на судске институције, у складу са Првим споразумом.

2. Постојаће један Основни суд и једно Основно тужилаштво за област Митровице.

3. Основни суд у Митровици имаће више просторија.

4. У региону Митровице постоје четири огранка Основног суда: Зубин Поток, Лепосавић, Србица и Вучитрн.

5. Велика већина случајева који долазе из општина где су смештени огранци, добиће пресуду у тим огранцима, у складу са законом.

6. На Косову, председник Основног суда одлучује о расподели случајева.

7. Расподела случајева тужиоцима заснива се на стручности, специјализацији, личној позадини и знању о локалној области, у складу са косовским законом.

8. О већини случајева на Основном суду одлучује само један судија, у складу са косовским законом.

9. Обе стране биће представљене свим просторијама Основног суда у Митровици, канцеларији Основног тужилаштва и управи Апелационог суда у Митровици.

10. У просторијама Основног суда Митровице на северу Митровице већину ће чинити косовски Срби.

11. У просторијама Основног суда Митровицена северу Митровице биће смештени:
– управа Апелационог суда у Митровици, коју ће чинити пет судија косовских Срба и две судије косовских Албанаца.
– одељење за тешке злочине за целу област Митровице, које ће чинити четири судије косовских Срба и четири судије косовских Албанаца.
– одељење које ће пресуђивати о свим кривичним делима на северу и југу Митровице и у Звечану.

12. У просторијама Основног суда Митровице на југу Митровице биће смештени:
– одељење за малолетнике за целу област Митровице.
– одељење које ће пресуђивати о цивилним питањима, неспорним тврдњама и нападима малолетника у северној и јужној Митровици и Звечану.
Просторије у јужној Митровици биће смештене у згради Југобанке или у другој згради, по договору обе стране.

13. Председник Основног суда Митровице је косовски Србин са севера Косова.

14. Главни тужилац Основног тужилаштва Митровице је косовски Албанац. Просторије су смештене у Административној канцеларији северне Митровице (МНАО) у Босанској махали или у другој згради, по договору обе стране.

15. Председник Апелационог суда у северној Митровици је косовски Србин; Потпредседник Апелационог суда у Приштини је косовски Србин.

У склопу суда у јужном делу Митровице, споразум предвиђа по двојицу српских судија и седам српских чланова администрације у Зубином Потоку и Лепосавићу.

У Основном Тужилаштву Митровице радиће по девет тужилаца, косовских Албанаца и девет косовских Срба, док ће по обе стране имати по 24 члана административног особља.

,,Председник суда у Косовској Митровици биће Србин. У згради суда у северном делу Косовске Митровице седеће већина српских судија и административног особља. У судским јединицама Јужно од Ибра, Срби ће имати српске судије, док ће на челу оних судских јединица, које се налазе у местима са већинским српским становништвем, такође бити Срби. За све одлуке које доносе судови обезбеђени су механизми заштите за српски народ, јер ће у првостепеним поступцима радити српске судије. Такође, постојаће и одељење Апелационог суда у Косовској Митровици у којем ће српске судије одлучивати по жалбама на првостепене пресуде из већинских српских општина са целе КиМ. Тако да је ово још један корак ка стварању чврсте Заједнице српских општина, која ће гарантовати опстанак Срба на КиМ“, објашњава Селаковић за „Блиц“.

Блиц