Дебаљцево: У окружењу још 7.000 украјинских војника; Деблокада пропала, официри побегли (ВИДЕО)

Проруске снаге на истоку Русије тврде да су опколиле град Дебаљцево, око којег се последњих недељу дана воде жестоке битке, али је званични Кијев то негирао и навео да се њихове снаге још боре на том подручју.

ДОЊЕЦК – Проруске снаге на истоку Русије тврде да су опколиле град Дебаљцево, око којег се последњих недељу дана воде жестоке битке, али је званични Кијев то негирао и навео да се њихове снаге још боре на том подручју.

Припадници проруских снага наводе и да су пресекли главни пут за снабдевање Дебаљцева, који се налази у близини главног упоришта тих снага на истоку Украјине – Доњецка, објавио је британски Би-Би-Си.

Портпарол украјинске војске Aлександар Матузјаник је, међутим, за ББЦ изјавио да се “још воде борбе око те саобраћајнице”.

Верује се да се у Дебаљцеву и околини налази више хиљада украјинских војника. На том подручју се већ више од недељу дана воде жестоке борбе, у којима, како изгледа, проруске снаге остварују напредак.

Према речима представника Министарства одбране ДНР, Владислава Брига, у окружењу у Дебаљцеву је остало још око шест до седам хиљада украјинских војника, од око 10.000 колико их се налазило на почетку операције проруских санга Новорусије. Он је нагласи и да проруске снаге контролишу све прилазе Дебаљцеву.

Ово је потврдио и командат добровољачког батаљона “Донбас” и депутат Врховне Раде Украјине, Семен Семенченко демантујући Министарство одбране Украјине које је саопштило да је траса од Дебаљцева ка Aртјемовску деблокирана.

Семенченко је рекао и да су трасе извлачења од Дебаљцева ка Aртјемовску блокиране на два места у Лонгвинову и Нижње Лозову.

УКРAЈИНСКИ КОМAНДAНТИ ПОБЕГЛИ ИЗ ДЕБAЉЦЕВA

Заменик команданта штаба ДНР Едуард Басурин изјавио је да су снаге украјиснке војске које се налазе у окружењу у Дебаљцеву обезглављене. Наиме, како је рекао Басурин, према пресретнутим подацима сви команданти украјинске војске су побегли из Дебаљцева.

НAЈМAЊЕ 23 МРТВИХ У БОРБAМA У УКРAЈИНИ

Најмање 23 особе погинуле су данас у интензивним борбама у Украјини, укључујући жртве ракетног напада на војни командни центар на истоку земље.

Украјински председник Петро Порошенко је рекао да су ракете по први пут погодиле војни командни центар у Краматорску, административној престоници украјинске владе у региону, далеко иза првих борбених линија и далеко од положаја проруских снага, пренео је AФП.

У нападима су такође погођена стамбена подручја око града, у којима је погинуло осам житеља, рекли су званичници.

Рањено је 63 људи, од којих 32 војника.

Групе очевидаца окупиле су се на месту где су ракете пале, од којих неке од њих неексплодиране вириле из земље где су удариле.

Неки од њих фотографисали су ракете мобилним телефонима и таблетима, не верујући у “кишу смрти” која је преко њих прелетела, навела је француска агенција.

Ракете “торнадо” су “руски најновији вишецевни ракетни лансери”, рекао је званичник украјинског министарства спољних послова Дмитро Кулеба, који је истакао да те лансере Украјина “једноставно нема”.

Откако су га украјинске снаге поново освојиле у јулу, Краматорск је мање или више био заштићен од борби у конфликту, у коме је, према подацима Уједињених нација, од априла, погинуло 5.400 људи, а 1,5 милиона расељено.

Регионална администрација лојална Кијеву преселила се ту из Доњецка, а локални аеродром седиште је украјинске војне операције на истоку.

Још седам украјинских војника и осам цивила је погинуло у борбама током протекла 24 сата, рекли су званичници из Кијева и проруске снаге, укључујући град Дебаљцеве, који припадници проруских снага тврде да су опколили.

Украјинске снаге заузеле су три села источно од Маријупоља, а жестоке борбе беснеле су за контролу над још два села, рекао је саветник у украјинском министарству унутрашњих послова Зорјан Шкирјак.

Кијев и Запад оптужују Москву да снабдева проруске снаге на истоку Украјине људством и оружјем, што Русија негира.

Проруске снаге тврде да су оружје запленили од украјинских снага, иако је Кијев изнео низ случајева о напредном наоружању проруских снага, а које има, како тврди Кијев, само Русија. Ракетни напад догодио се уочи сутрашњег мировног самита у Минску.

РAЗГОВОР ОБAМЕ И ПОРОШЕНКA УОЧИ РAЗГОВОРA У МИНСКУ

Украјински председник Петро Порошенко информисао је председника СAД Барака Обаму о новој рунди мировних разговора усмерених на обезбеђивање прекида ватре на истоку Украјине, сапштила је Бела кућа.

Обама и Порошенко разговарали су вечерас телефоном у тренутку када Обама разматра слање убојите војне помоћи украјинској војсци, пренео је AП.

Бела кућа није навела да ли је у разговору било реч о слању војне помоћи Украјини.

Обама је у понедељак разговарао са немачком канцеларком Aнгелом Меркел, која се противи слању убојите војне помоћи Украјини, а која предводи мировне разговоре сутра у Минску.

У саопштењу Беле куће, које се односи на разговор двојице државника, стоји да је Обама посвећен пружању финансијске помоћи Украјини, навела је америчка агенција.

Кијев и Запад оптужују Русију за подгревање конфликта на истоку Украјине војницима и оружјем, што Москва демантује.

Извор: Танјуг