„Штаб за одбрану хрватског Вуковара“ најавио тужбу против Србије због разарања, убистава и затварања у логоре

Председник „Штаба за одбрану хрватског Вуковара“, Томислав Јосић најавио је данас да ће ускоро бити поднете тужбе против Србије којима ће се тражити исплата ратне штете због разарања, убистава, затварања у логоре и друга страдања током агресије на Хрватску 1991. године.

Он је на конференцији за новинаре у Вуковару рекао да ће тужбе за накнаду ратне штете уследити на основу пресуде Међународног суда правде Хагу о међусобним тужбама Хрватске и Србије за геноцид, пренео је „Вечерњи лист“.

По речима Јосића, та пресуда је потврдила да је Хрватска била жртва „бруталне агресије Југославије којој је Србија правна наследница“.

„Оптужнице ће бити на три нивоа – појединачно, на нивоу општина и градова, а када се за то стекну друштвени и политички услови, и на нивоу државе“, рекао је Јосић.

Он је најавио и да ће Штаб за то формирати правни тим, али други детаљи нису, међутим, саопштени.

„Штаб за одбрану хрватског Вуковара“ чини део бранитељских удружења, а противи се увођењу српског језика и писма у званичну употребу у Вуковару.

Међународни суд правде у Хагу је 3. фебруара објавио пресуду којом је одбацио и хрватску тужбу и српску противтужбу за геноцид почињен током рата у Хрватској.

(Бета)